Flera stora industrisatsningar innebär ett ökat behov av kompetens. Beräkningar visar redan på ett stort kompetensunderskott som måste pareras.
– Sverige är en drivande kraft för den gröna omställningen. För att svensk industri ska kunna möta ökad efterfrågan, fortsatt vara globalt konkurrenskraftig och kunna bidra och vara ledande med den gröna omställningen är kompetensförsörjning en utmaning som måste hanteras skyndsamt. Det är viktigt att industrins utbildningar prioriteras”, säger Per Hidesten vd Industriarbetsgivarna.
Beräkningar från Industriekonomerna visar på ett stort kompetensunderskott som måste pareras. Planerade industrisatsningar i norra Sverige innebär ett behov av ytterligare cirka 25 000 anställda inom industrin de närmaste åren.
– Industrins kompetensförsörjning är en fråga för AB Sverige. Vid sidan av att satsa på utbildning och fler utbildningsplatser, är vårt främsta medskick till politiken just nu att stärka attraktiviteten, att fler ska vilja och kunna få jobba inom svensk industri. Exempelvis är arbetskraftsinvandring en viktig väg in till industrin, avslutar Per Hidesten.
****
I vårändringsbudgeten för 2023 föreslås att 400 miljoner kronor tillförs för att förstärka regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning (komvux), att 70 miljoner kronor tillförs yrkeshögskolan samt att 249 miljoner kronor avsätts för studiestöd. Satsningarna motsvarar cirka 7 400 årsplatser i yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå inom komvux (regionalt yrkesvux) under 2023 och 950 årsplatser i yrkeshögskolan under hösten 2023. Då antalet platser ökar föreslås en satsning på 249 miljoner kronor för studiestöd.
De medel som tillförs avser 2023. Förslagen kommer överlämnas till riksdagen i propositionen om vårändringsbudgeten för 2023. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.