Överenskommelsen innebär ett avtal som löper på 25 månader, med en sammanlagd löneökning på 3,3 procent. Löneökningarna sker med 1,3 procent från 1 mars 2020 och med 1,4 procent från 1 februari 2021, då även en företagspott på 0,6 procent utgår.
I trettondagshelgen träffade finska arbetsgivarna i Teknologiindustrin och motparterna Industrifacket ett nytt löneavtal.
Överenskommelsen innebär ett avtal som löper på 25 månader, med en sammanlagd löneökning på 3,3 procent. Löneökningarna sker med 1,3 procent från 1 mars 2020 och med 1,4 procent från 1 februari 2021, då även en företagspott på 0,6 procent utgår.
Hamnarbetarförbundets strejker slår mot både export och import och problemen riskerar att bli långsiktiga. ”Det skadar Sverige som industrination”, säger Per Hidesten på Industriarbetsgivarna. Han varnar för att situationen är ännu allvarligare nu än när facket senast genomförde omfattande konflikter.
Industriarbetsgivarna har tagit del av regeringens industristrategi och kan konstatera att det är viktigt att kompetensförsörjning lyfts som ett tillväxthinder som måste hanteras. ”Regeringens industristrategi är ett viktigt ramverk för att stärka industrins konkurrenskraft, men det avgörande blir hur snabbt och kraftfullt insatserna förverkligas”, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.
Basindustrin är betydelsefull för Sverige – för export, sysselsättning och välfärdens finansiering. En rapport från Industriarbetsgivarna visar att basindustrin sysselsätter nära 200 000 personer, direkt och indirekt, och att varje jobb inom basindustrin skapar nästan två ytterligare jobb hos underleverantörer.
Inledningen av 2025 var trög med en svag nedgång i BNP första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet. BNP-indikatorn för april visar att aktiviteten i ekonomin ökade med 0,4 procent jämfört med i mars. Industri- och tjänsteproduktionen hackade upp och även hushållens konsumtion steg. Produktionen i bas- och byggindustrin fortsatte däremot ned.
Nya data visar att BNP föll med 0,2 procent mellan fjärde kvartalet 2024 och första kvartalet 2025, säsongsrensat och kalenderkorrigerat. Både konsumtion och investeringar minskade mellan kvartalen. I årstakt ökade BNP med 0,9 procent kalenderkorrigerat. Utvecklingen är i linje med vår senaste prognos, på marginalen något svagare än prognosen. Som vanligt blev det revideringar av tidigare data. I löpande priser reviderades BNP ned med ungefär 1 procent 2024 eller drygt 55 miljarder kronor.
Konjunkturinstitutets (KI) konjunkturbarometer för maj visar sammantaget på ett fortsatt svagt stämningsläge i svensk ekonomi drivet främst av deppiga hushåll. I tillverkningsindustrin är läget mer neutralt. I basindustrin är stämningsläget svagt förutom i stål- och metallindustrin.
När SM i Ung Företagsamhet i dagarna gick av stapeln på Älvsjömässan i Stockholm samlades över 750 gymnasieelever och 220 UF-företag från hela landet för att visa upp sina affärsidéer och tävla om prestigefyllda SM-titlar i olika kategorier. På plats fanns Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten. ”Det är viktigt att uppmärksamma ungt entreprenörskap för industrins framtid.”
LO:s rapport om kortare arbetstid får skarp kritik från Industriarbetsgivarna. En generell sänkning av veckoarbetstiden från 40 till 35 timmar kan få allvarliga konsekvenser för svensk basindustri, sysselsättningen och för Sveriges ekonomi.
Industriarbetsgivarna och IF Metall har den 26 maj träffat avtal för arbetare inom SVEMEK-avtalet (avtalet för svetsmekanisk industri).