09 februari 2023

Räntehöjningen är ett viktigt verktyg för att bromsa inflationen


Kerstin Hallsten, chefekonom Kerstin Hallsten, chefekonom. Foto: Rikard Westman

Inflationen är fortfarande hög och Riksbankens räntehöjning med 50 punkter (0,5 procentenheter) till 3 procent är ett viktigt verktyg och en tydlig signal för att få ned inflationen. ”Det här är tufft både för företag och hushåll men det är nödvändigt att ta till alla medel att få ner inflationen nu”, säger Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna.

Under torsdagen tog Industriarbetsgivarna emot Riksbankens besked om att strama år penningpolitiken ytterligare. Industriarbetsgivarna anser att det är en tydlig, viktig och nödvändig markering och åtgärd.

”Inflationen är hög och det är viktigt att Riksbanken är tydlig med att deras fokus är att få tillbaka inflationen till målet. Att fortsätta att strama åt penningpolitiken är en markering att så också är fallet. Och därmed kommer också Riksbanken att lyckas”, säger Kerstin Hallsten.

Företagen drabbas också av inflationen förklarar Kerstin Hallsten.

”Vi har under senare år drabbats av ett antal negativa utbudschocker – det har blivit dyrare att producera. Det handlade initialt om stigande fraktpriser, högre priser på insatsvaror och slutligen rusande energipriser. Samhällsekonomin i stort har drabbats tydligt negativt av detta. Det är viktigt att ett högre kostnadstryck inte biter sig fast – att vi inte får en kostnads och inflationsspiral. Att få ned inflationen kostar, det finns inga genvägar. Att inte fokusera på inflationsmålet kommer i förlängningen att kosta samhället ännu mer.”

Det är bra att Riksbanken vidtar inflationsdämpande åtgärder. Men samtidigt behövs en långsiktig som bidrar till att ekonomin kan växa starkt utan att detta leder till ett ökat inflations- och kostnadstryck. 

Kontakt

Kerstin Hallsten
Kerstin Hallsten
Chefekonom

Ekonomi