Att få stopp på de globala CO2-utsläppen och motverka klimatförändringarna – och det snabbt – är av yttersta vikt. För att ha en chans att lyckas måste effektiva och träffsäkra åtgärder vidtas. De i särklass största utsläppen av växthusgaser sker inte i Sverige eller ens i EU. De största klimatbovarna finns i länder som Kina, Indien, etcetera. En ny rapport visar att det minskade CO2-läckaget hade varit gigantiskt om Kinas industriproduktion bedrivits i Sverige eller med vår teknologi sedan 1990.
I veckan publicerade Konjunkturinstitutet (KI) sin konjunkturbarometer för mars. Även denna gång var det dyster läsning. Den sammantagna barometern minskade återigen och stämningsläget i svensk ekonomi är fortsatt svagt. De delar som håller nere indikatorn är hushålls- och tjänstesektorn samt tillverkningsindustrin. Bland annat är det basindustrin som drar ned stämningsläget i tillverkningsindustrin och i mars dämpades det ytterligare.
Svenska industriprojekt har kvalificerat sig när EU lyfter fram 47 strategiska initiativ för att trygga tillgången till kritiska råmaterial. Projekten pekas ut som avgörande för att säkra Europas självförsörjning.
Industriarbetsgivarna har idag accepterat det lönebud som de opartiska ordförandena (OpO) har presenterat. Förslaget omfattar en löneökning på 7,7 procent på 36 månader. ”Budet är högt och det tangerar vad som är förenligt med en bibehållen internationell konkurrenskraft. Men vi noterar att det anger en tydlig inriktning mot en lägre löneökningstakt jämfört med dagens nivå och därför har vi valt att säga ja”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.
Svensk industri söker nya medarbetare men regeringens politik försvårar. Bristen på kvalificerad arbetskraft är en växande utmaning, skriver Jonas Hagelqvist, vd IKEM, och Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.
4 av 10 anställda saknar kunskap om sina kollektivavtalade försäkringar som du som arbetsgivare betalar för. Passa på att uppmärksamma dina anställda om dessa förmåner på Kollektivavtalets dag 17 mars. Hänvisa gärna till Avtalat där det finns information och vägledning.
Både KPIF-inflationen, Riksbankens målvariabel, och inflationen rensat för energipriser steg i februari och uppgick i båda fallen till cirka tre procent. Energipriserna bidrar därmed inte längre till att hålla tillbaka prisökningstakten mer än marginellt.
I veckan kom första ”hårda” data på produktionen för inledningen av 2025 från Statistiska centralbyrån (SCB). BNP-indikatorn, data på produktionen i näringslivet och hushållens konsumtion för januari publicerades. Den sammantagna bilden är att 2025 inleddes svagt. Produktionen och konsumtionen backade mellan december och januari. Jämfört med det svaga läget i januari 2024 är dock nivåerna högre.
Industriarbetsgivarna säger idag ja till de opartiska ordförandenas skiss, som innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Ett längre avtal är en lösning som kan ge basindustrin den stabilitet den behöver, men då behöver avtalsinnehållet i övrigt stärka svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.