18 oktober 2022

Industriarbetsgivarna efterlyser en strukturpolitik för svensk industris konkurrenskraft


Industriarbetsgivarna efterlyser en strukturpolitik för svensk industris konkurrenskraft Foto: Michael Erhardsson/ Mostphotos

I dag har Sverige fått en ny regering och statsminister Ulf Kristersson (M) har presenterat sin regeringsförklaring. Från industrin efterlyser vi en strukturpolitik för svensk industris konkurrenskraft och som stärker Sverige som industrination.

Industriarbetsgivarna konstaterar att regeringen tillträder i utmanande tider med hög inflation, oro i vår omvärld och med skenande energipriser som drabbar både företag och hushåll.

”Mot bakgrund av det rådande läget är det särskilt viktigt att rätt prioriteringar görs, att en strukturpolitik utformas med hänsyn till industrins konkurrensutsatta villkor och att de allra mest akuta åtgärder och reformer kommer till stånd snabbt. Det handlar både om energifrågan, liksom om tillståndsprocesser och kompetensförsörjning”, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

”Med en ny regering på plats vill vi se att satsningarna på kärnkraft infrias snabbt, men vi vill också se ordentliga satsningar på vindkraft och vattenkraft. Vidare behöver miljötillstånden förenklas och förkortas och vi efterlyser långsiktiga stabila förhållanden för investeringsklimatet, för industrins konkurrenskraft och för att säkra jobben. Industrin skapar inte bara sysselsättning i den egna branschen utan närmare en miljon jobb i Sverige kan härledas till industrin direkt eller indirekt genom efterfrågan på industriföretagens produktion”, säger Per Hidesten.

Slutligen påminner Industriarbetsgivarna om värdet av den svenska arbetsmarknadsmodellen och om vikten att låta arbetsmarknadens parter sköta denna utan inblandning från politiken. Det kommer att få stora konsekvenser för företagens kompetensförsörjning om regeringen avser begränsa arbetskraftsinvandring. Det här är helt fel väg att gå. Att föreslå höjda trösklar och som exempel ett rejält höjt lönegolv för tillsvidare­anställd arbetskraft från tredje land – där lönerna ska ligga högre än vad kollektiv­avtalen innebär – är direkt skadligt, både för företagen och Sverige och är en direkt inskränkning av den svenska modellen.