27 april 2023

Det behövs stabila förutsättningar för industrin


Det behövs stabila förutsättningar för industrin

Industriarbetsgivarna har tagit del av SCB:s BNP-prognos som visar en nedgång med 0,2 procent för mars månad. Samtidigt ökade första kvartalet med 0,2 procent. Det bekräftar de osäkra tider som råder i samhället och på marknaden och stärker bilden av att industrin behöver stabila förutsättningar.

Prognosen visar vidare att BNP i mars var 0,7 procent lägre än motsvarande månad föregående år.

– Eftersom industrins bidrag till BNP, sysselsättning och välfärd är väsentligt är det viktigt att den ges goda, långsiktiga förutsättningar. Vi vill se att politik blir till handling, att vi får till stånd ny fossilfri el till konkurrenskraftiga priser, att hinder rivs så som utmaningarna med industrins kompetensförsörjning och kortare tillståndsprocesser, så att sysselsättningen säkerställs och möjliggör att nyetableringar och nyinvesteringar kan ske, kommenterar Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Konkurrenskraften behöver stärkas. Samtidigt växlas takten i den gröna omställningen upp och industrin står inför stora möjligheter men också utmaningar med stora investeringar.

– Stärkt konkurrenskraft är avgörande nu framåt för jobben och för industrins produkter att ska kunna säljas på världsmarknaden. Industrier som inte ställer om riskerar att konkurreras ut och jobb kommer att försvinna. Det behövs mer el, i stort behövs det mer av allt, kompetens och råvaror.

Enbart industrisatsningarna i Norrland bedöms öka elbehovet med ca 90 TWh på bara drygt två decennier.