28 april 2023

Industriarbetsgivarna om hamn- och stuveriavtalet


Industriarbetsgivarna om hamn- och stuveriavtalet

Ett nytt avtal för hamn- och stuveriarbetare i hamn. Avtalet som tecknats mellan Sveriges Hamnar och Transportarbetareförbundet omfattar cirka 3000 hamn- och stuveriarbetare. ”Det är viktigt för industrin att ett nytt hamn- och stuveriavtal är på plats. Hamnarna är viktiga nav för basindustrin”, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

Sveriges Hamnar låter i dag på morgonen via pressmeddelande meddela att Sveriges Hamnar och Transportarbetareförbundet kommit överens om ett kollektivavtal som ligger inom märket på 7,4 procent med en avtalsperiod om två år.

Industriarbetsgivarna om avtalet: Det är viktigt med stabila långsiktiga förutsättningar för den exportberoende industrin vilket också omfattar stabila förhållanden inom transportsektorn. Inte minst då cirka 90 procent av basindustrins produkter går på export via hamnarna och sjöfarten.

– Hamnarna är känsliga nav, sker störningar i logistiken får det stora ekonomiska konsekvenser för den exportberoende basindustrin.

Så här kommenterar Sveriges Hamnar det nya avtalet:

– Märket är högt och avtalet kommer att bli kännbart för våra medlemsföretag, men det är ändå så pass balanserat att vi kan acceptera det. Det har varit bitvis tuffa förhandlingar men nu har vi gått i hamn med helheten vilket skapar en långsiktighet för de svenska hamnarna och alla som jobbar inom näringen, säger Johan Grauers, Förhandlingschef Sveriges Hamnar.

Läs mer på Transportföretagens hemsida.