03 maj 2023

Industriarbetsgivarna om regeringens jobbpaket


Industriarbetsgivarna om regeringens jobbpaket

I dag på morgonen höll arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson en pressträff om läget på arbetsmarknaden och regeringens jobbpaket i vårändringsbudgeten. Han framhöll att bristande matchning är en stor utmaning som måste lösas och Industriarbetsgivarna instämmer. ”Dagens utbildningssystem måste bättre spegla arbetsmarknadens behov”, säger Per Hidesten vd Industriarbetsgivarna.

Regeringen inledde om tuffa tider framåt med en svårbedömd lågkonjunktur. Arbetslösheten är hög, 7,7 procent och Sverige ligger också högt i jämförelse med övriga EU.

För att möta utmaningarna föreslår regeringen bland annat satsningar på vuxenutbildning i vårändringsbudgeten och kommuner med hög arbetslöshet föreslås få 150 miljoner kronor för att skapa jobb till unga.

Johan Pehrson betonade att människor som är vuxna och friska ska arbeta och att alla som kan ska bidra.

Samtidigt finns det ett stort rekryteringsbehov inom industrin. Om de industrisatsningar som planeras i norra Sverige ska bli verklighet behöver industrin anställa ytterligare omkring 25 000 personer de närmaste åren.

– Regeringens satsningar på vuxenutbildning är välkomna men det är viktigt att satsningarna också kommer industrins utbildningar till del, säger Per Hidesten.

Johan Pehrson framhöll vidare att där det finns lediga jobb ska man vara beredd att ta dessa. Industriarbetsgivarna instämmer.

– Det behövs incitament att vilja flytta dit jobben finns, avslutar Per Hidesten.