15 juni 2023

Näringsministern betonade industrisamtalens roll för en bättre politik


talare på scen hos IVA Ebba Busch och Klas Wåhlberg.

Under torsdagen hölls Industrirådets årsmöte på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. På plats var bland annat energi- och näringsminister Ebba Busch och Industriarbetsgivarnas vice ordförande Henrik Sjölund, koncernchef Holmen.

I sitt anförande framhöll energi- och näringsminister Ebba Busch hur Sverige är drivande i den gröna omställningen och andas entreprenörskap, innovation och hårt arbete. Sedan medeltiden har gruv- och stålindustrin lagt grunden för Sverige och vår välfärd och än idag betraktar regeringen industrin som en given motor i välfärdsbygget.

Mot en grönare framtid

Ministern gjorde även en flygning över industrinationen Sverige, från söder till norr, och konstaterade att vi rör oss mot en framtid som kommer – och måste vara – grönare och mer digital.

Ställda inför ett sådant scenario är det nödvändigt att vi som nation klarar av att marknadsföra det vi är bra på och vilka resurser vi har i Sverige – inte minst de råvaror som behövs i framtidens digitala teknik, exempelvis halvledare.

Ministern adresserade energifrågan och konstaterade att ”vi ska både bygga mer havsbaserad vindkraft och kärnkraft. Elen ska finnas i hela landet där den behövs, när den behövs och till ett rimligt pris.”

Snabbare tillståndsprocesser ett måste

Industriarbetsgivarnas vice ordförande, tillika vd och koncernchef för Holmen, Henrik Sjölund var på plats och passade på att ställa en fråga till ministern:

– Vågar vi hoppas på verkstad vad gäller tillståndsprocesser nu?

– Ja, vi måste, svarade Ebba Busch och framhöll fördelarna med att klimat och näringsfrågor hanteras på samma departement samt hur schyssta villkor, vettiga löner men också snabbare och smidigare tillståndsprocesser är ”våra verktyg för bättre konkurrens”.

Ministern framhöll vikten av industrisamtalen och parternas gemensamma arbete. Samverkan inom industrin genom Industriavtalet och Industrirådet är centralt för att driva industriell utveckling och för att forma bästa möjliga politik för de utmaningar som väntar.