Kursen vänder sig till dig som ska tillämpa stål- och metallavtalet (Röda avtalet). På kursen behandlas de mer centrala villkorsbestämmelserna. Med avtalet som utgångspunkt kommer även viss arbetsrättslig lagstiftning att beröras.
Syfte
Kursen ger dig stöd i din roll som arbetsgivarföreträdare och ger dig nödvändiga kunskaper om det kollektivavtal om löner och anställningsvillkor som gäller i förhållandet mellan företaget och den anställde, samt hur detta kollektivavtal samspelar med den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Mål
Kursen ökar din trygghet i kontakter med anställda och deras fackliga organisationer. Du kan tillämpa avtalets regler i företagets verksamhet och har kunskap om vilka områden som inte regleras i avtalet utan istället i lagstiftning.
Målgrupp
Kursen vänder sig till alla inom företaget som i sitt dagliga arbetet hanterar arbetsrättsliga frågor eller personalfrågor för arbetsgivarens räkning. t.ex. personalhandläggare, företagets representanter vid fackliga förhandlingar, chefer/arbetsledare med personalansvar, lönehandläggare m.fl.
Förkunskaper
Kursen är grundläggande. Inga särskilda förkunskaper behövs.
Kursen vänder sig till dig som arbetar på ett företag som är medlem i Industriarbetsgivarna och som tillämpar stål- och metallavtalet för arbetare (Röda avtalet).
Kursen är indelad i två block:
Block 1 (1 okt.) Utbildningens första del behandlar Röda avtalets bestämmelser gällande bl.a. avtalets omfattning, anställningens ingående och arbetstid. Bland annat avhandlas gränsdragningsfrågor, avtalets regelverk gällande anställningsformer, arbetstidsförkortning, veckovila, dygnsvila och övertidsregler m.m.
Block 2 (2 okt.) Utbildningens andra del innehåller en genomgång av Röda avtalets bestämmelser gällande Trygghet och flexibilitet (ToF), lön och ersättningar, omplaceringar, anställningens upphörande, sjukdom och ledighet, samt Livsarbetstidspremie-LP m.m.
Digitalt via Microsoft Teams
Vi anordnar kurser för våra medlemsföretag, och externa konferenser och seminarier inom olika områden som berör Sveriges basindustri.
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri.
Industriarbetsgivarna företräder närmare 1 000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda. Svensk basindustri är en stark motor för svensk ekonomi och står för en nettoexport på 155 miljarder kronor och omkring 290 miljarder kronor i sammanlagt exportvärde.