15 februari 2023

Det blir ingen paj med bara en ingrediens


Det blir ingen paj med bara en ingrediens

Branschorganisationen Energiföretagens nya rapport om en kraftsamling för att möta elbehovet till 2045 visar att elanvändningen behöver öka från dagens 140 TWh till 330 TWh per år. Industriarbetsgivarna delar den bilden, något vd Per Hidesten bekräftade på plats hos Energiföretagen i dag i samband med ett direktsänt webbinarium.

Det är bra att regeringen vill bygga ut kärnkraften men det är viktigt att hela energipusslet läggs. På kort sikt är vindkraft det mest effektiva. Fram till 2045 skulle det behöva byggas minst ett vindkraftverk om dagen för att möta det ökade behovet.

”Klarar vi inte av att bygga ut energisystemen tillräckligt snabbt, då är det en uppenbar risk att investeringarna går till andra länder. USA, Tyskland eller Finland. Vi har såklart en uppenbar konkurrensnackdel om vi har ett sämre system än andra länder.”

Men vi måste samtidigt få till helheten för att kunna bygga ut industrin. Kompetensförsörjningen är avgörande. Redan före nyindustrialiseringen rådde det kompetensbrist.

”Energiförsörjningen är central. Men det är även råvarorna, kompetensen och tillstånden. Det blir ingen paj med bara en ingrediens. Kompetensförsörjningen är lika viktig. Behoven av nya medarbetare ökar kraftigt. Därför är det bra att Energiföretagens rapport lyfter kompetensförsörjning”, fortsätter Per Hidesten.

Inom T25 (Boliden, LKAB, Mobilaris, Northvolt, Skellefteå Kraft och SSAB) räknar man med att öka antalet invånare i Norrbotten och Västerbotten med 25 000 personer inom fem år. Rekryteringsbehovet inom basindustrin beräknas till drygt 11 000 personer i Norrbotten och Västerbotten Sverige fram till 2026. Behovet av kompetens finns på flera områden och utbildningsnivåer. Basindustrin behöver alla medarbetare den kan få. Behovet är störst bland elektriker, automattekniker och ingenjörer.

”Att regeringen nu vill begränsa arbetskraftsinvandringen är en ödesfråga för industrin.”

Nya företag ger nya jobb och tillväxt i landet men för många hinder och trösklar innebär att investeringar och etableringar uteblir. 

På många orter runt om i landet är basindustrins företag stora arbetsgivare och är därför viktiga ur ett regionalt perspektiv. Företagen skapar sysselsättning, vilket genererar skatteintäkter som i sin tur används till att bland annat finansiera offentliga tjänster inom kommuner och regioner.

Företagens svårigheter med att rekrytera innebär att de tvingats lägga expansionsplaner på hyllan.

”En försenad eller utebliven rekrytering kan bli kostsam både för företagen men framför allt också för samhället i förlängningen då jobbmöjligheter går till spillo och likaså möjliga skatteintäkter. Brister i kompetensförsörjningen är direkt skadligt för svensk konkurrenskraft och för välfärden.”

Därför är det viktigt att vi fortsätter jobba på bred front.

”För att klara kompetensbristen på kort sikt måste regeringen nu tänka om med att inte begränsa för arbetskraftsinvandringen”, avslutar Per Hidesten.

I panelen medverkade även:

Lina Håkansdotter, Global Head of Communications, Public Affairs and Sustainability, H2Green Steel

Anton Steen, Vice President, Public Affairs Sweden, Fortum

Hanna Stenegren, Expert klimat och energi, Svemin/SKGS

Elisabeth Thand Ringqvist (C) – näringstalesperson

Se seminariet i efterhand: https://www.energiforetagen.se/play/ny-analys-av-elbehovet-2045-och-gapet-som-maste-fyllas/

Ladda ner rapporten: https://www.energiforetagen.se/pressrum/pressmeddelanden/2023/ny-rapport-sa-moter-vi-sveriges-elbehov-2045/