Under parollen ”Basindustrin – en förutsättning för svensk välfärd” bjöd Avesta kommun under torsdagen återigen in till konferens i det industrihistoriskt pampiga Verket i Avesta. Från Industriarbetsgivarna deltog Kerstin Hallsten, chefekonom och Fredrik Gunnarsson, ansvarig kompetensförsörjning för att berätta om basindustrins utmaningar och möjligheter.
Den 19 december växlade arbetsgivarna och facken inom industrin yrkanden inför avtalsförhandlingarna 2025. Vi ställde några frågor till Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf och biträdande förhandlingschef Kristina Karmestedt Estman om Industriarbetsgivarnas och fackens yrkanden. Dessutom ger de en översiktsbild av den kommande förhandlingsprocessen.
Idag växlar arbetsgivarna och facken inom industrin yrkanden inför avtalsförhandlingarna 2025. ”Det är produktivitet, kostnadskontroll och långsiktighet som svensk industri behöver”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.
”Stärkt konkurrenskraft, ökad produktivitet och flexibilitet i avtalen är våra övergripande mål när vi går in i avtalsförhandlingarna med Pappers”, säger Per Widolf, förhandlingschef hos Industriarbetsgivarna.
Basindustrin är viktig för Avesta och för Dalarna. Utan en stark basindustri skulle välfärden inte kunna upprätthållas på samma nivå som i dag. Men för att basindustrin ska fortsätta vara en motor för ekonomisk tillväxt och samhällsutveckling krävs det att utmaningar som rör bland annat kompetensförsörjning hanteras.
KPIF-inflationen är Riksbankens målvariabel. Den uppgick till 1,8 procent i november vilket är lägre än i Eurozonen och i USA. Energipriser bidrar fortsatt till att hålla nere prisökningstakten. Inflationen exklusive energi uppgår till 2,4 procent och har stigit senaste tiden. Detta oroar sannolikt Riksbanken, liksom det faktum att tillväxten i produktiviteten under både 2023 och 2024 varit negativ samtidigt som lönerna ökat relativt mycket. Detta är kostnadsdrivande. Svag ekonomisk utveckling bör dock bidra till fortsatt låg inflation.
I veckan har det rasat in statistik. För oktober har det kommit produktions- och orderdata samt BNP-indikatorn. Finns det någon entydig bild från all denna statistik? Låt oss sammanfatta med ett ord: svagt.
Det är dags för EU att ställa sig frågan: Är vi på väg att bygga ett regelverk som stärker eller försvagar Europas konkurrenskraft? Svaret är avgörande. Med kombinationen hållbarhet och företagsvänliga regler säkrar vi Europas framtid som en global ekonomisk motor. Det skriver Industriarbetsgivarnas gästkrönikör Charlotta Steinwall i Europaportalen.
Goda förebilder med omfattande erfarenhet och en yrkesskicklighet utöver det vanliga. I den svenska basindustrin finns många framstående kvinnor. Nu har du chansen att nominera de allra främsta till Sveriges tyngsta lista.