Under tisdagen kom nyheten att SKR kommit överens med sina fackliga motparter om bland annat höjda pensionsavsättningar. ”Det är viktigt att överenskommelsen följer märket och inte bryter mot den stabila lönebildningsprocess som vi har i Sverige”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.
Basindustrin är en tydlig bas för den svenska ekonomin och ligger i framkant när det gäller att producera med så lågt klimatavtryck som möjligt. Under 2018 var utsläppen i EU drygt 2,3 gånger högre per producerat förädlingsvärde jämfört med i Sverige. Det visar en ny rapport från Industriarbetsgivarna.
Riksdagen har beslutat om en höjning av inkomsttaket i sjukförsäkringen från 8 till 10 prisbasbelopp från och med den 1 januari 2022. Höjningen av inkomsttaket påverkar beräkningen av förmånerna i sjukförsäkringen, såsom sjukpenning, rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning och ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön.
Från och med den 1 januari 2022 har företag som fått beslut om återkrav på grund av utebliven eller sen avstämning rätt att göra en ny anmälan om avstämning för perioden som återkravet gäller. Detta gäller för företag som beviljats stöd under perioden 16 mars 2020–30 juni 2021.
Sverige som innovationsstormakt – det är målet och du är välkommen att medverka på vägen. Den 24 januari, kl. 13:00-16:00 blir det livesänd digital final av Industridagen.
Kompetens.nu erbjuder i dagsläget över 5000 kostnadsfria kurser och utbildningar från några av världens ledande universitet och högskolor, Linkedin Learning och välrenommerade YH-leverantörer. Nu får satsningen förnyat förtroende att tillhandahålla kompetensutveckling fram till juni 2022.
Det står klart att Arbetsmiljöverket backar från sitt förslag, som skulle ha inneburit ett direkt förbud för gravida och ammande för gruvarbete under jord. ”Det är mycket positivt att myndigheten tagit till sig av branschens synpunkter”, säger Åsa Dahlfors, expert och rådgivare inom arbetsmiljöfrågor på Industriarbetsgivarna och Svemin.
”Det är bra att Magdalena Andersson uppmärksammar den gröna industriella revolution som pågår runtom i Sverige i sin regeringsförklaring, men för att den positiva utvecklingen ska fortsätta krävs det att konkurrenskraften för svensk industri säkerställs”, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
Arbetsmiljöverket vill att gravida och ammande gruvarbetare ska förbjudas att arbeta under jord. Det skulle göra att jämställdheten i branschen bromsar in. ”Kvinnor känner sig utpekade”, säger Jenny Gotthardsson på Boliden till Tidningen Näringslivet.