30 augusti 2024

Industrins bästa tävlar om toppositioner på WorldSkills Competition


Industrins bästa tävlar om toppositioner på WorldSkills Competition Industrins tävlande ungdomar och lagledare.

WorldSkills Competition – är världsmästerskapet i yrkesskicklighet för ungdomar där Sverige representeras av Yrkeslandslaget. Tävlingen hålls vartannat år och i år är det Lyon i Frankrike som står värd för tävlingarna mellan den 10-15 september.

Över 1 200 unga yrkesverksamma från ca 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar under de fyra tävlingsdagarna.

Industrin är på plats och sju unga talanger kommer att tävla för Sverige som ledande industrination. Dessa ungdomar är även förebilder och ambassadörer för ungdomar att bli nyfikna på att jobba i industrin.


Följande ungdomar kommer att tävla på Yrkes-VM den 10-15 september:

Harley Berglund från Västerås, CAD-konstruktion
Isac Friberg, 21 år, Lindås, CNC-teknik fräs
Jacob Lind, 21 år Kungsbacka, Automationsteknik
Jacob Liw, 20 år, Österfärnebo, Svets
Simon Pettersson, 21 år, Kristianstad, Industrielektriker
Max Toth 20 år från Göteborg, Automationsteknik
Arvid Winberg, 21 år Emmaboda, CNC-teknik svarv

Under WorldSkills möts även medlemsländerna, internationella industripartners, myndigheter och utbildningsinstitutioner med flera för att utbyta kunskap och erfarenheter länder emellan.

Fredrik Gunnarsson som är ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Industriarbetsgivarna kommer vara på plats på Yrkes-VM. Han framhåller att jobba i industrin är varierande med gott om karriärmöjligheter och möjlighet till vidareutbildning. Teknikskiftet innebär dessutom att den som jobbar i industrin får arbeta med världsledande teknik.

– Yrkes-VM spelar en central roll i att inspirera nästa generation av yrkesverksamma och visa dem potentialen i olika karriärvägar. Det hjälper industrin att säkra tillgången på kvalificerad arbetskraft i framtiden

– Vidare innebär industrins deltagande i Yrkes-VM möjligheten att visa upp och jämföra sina färdigheter på en global arena, vilket bidrar till att öka konkurrenskraften och synligheten för lokala företag.


Kompetens