15 oktober 2024

Nolltollerans mot sexuella trakasserier


Nolltollerans mot sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett fortsatt problem. Andelen som har utsatts för sexuella trakasserier de senaste tolv månaderna är 14 procent, enligt Trakasseribarometern 2024 som presenteras idag. ”Det måste finnas en nolltolerans mot trakasserier. Det är ett etiskt förhållningssätt och helt i linje med Industriarbetsgivarnas Nollvision”, säger Karin Bennbom, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna.

Undersökningsföretaget Verian har för fjärde gången låtit genomföra Trakasseribarometern. Syftet är att sprida kunskap om förekomsten av trakasserier på arbetsplatserna. Insikterna utgör ett konstruktivt underlag som ligger till grund för förändring i dessa frågor. För första gången har Verian också gjort en särskild rapport om sexuella trakasserier i basindustrins branscher.

Andelen som utsatts för sexuella trakasserier i arbetet de senaste tolv månaderna är 14 procent. Nivån är densamma sedan 2018, undantaget pandemin. Detta gäller såväl basindustrins branscher som övriga arbetsmarknaden.

– Trakasseribarometern visar att vi måste fortsätta förbättra arbetsmiljön och skapa en inkluderande kultur. Det är viktigt att vi alla arbetar tillsammans för att göra arbetsplatserna tryggare, säger Karin Bennbom.

En majoritet känner stort förtroende för att den närmaste chefen skulle hantera trakasserier på ett bra sätt. Förtroendet är oförändrat sedan senaste undersökningen. Men en utmaning kvarstår – många utsatta berättar inte. Bara hälften berättar för någon att de utsatts för sexuella trakasserier. Bland dem som utsatts för sexuella trakasserier och berättat för sin chef, arbetsledare eller hr om vad som hänt, upplever bara varannan att arbetsgivaren vidtagit åtgärder efteråt. 

– Det är viktigt att ledningen tydligt tar avstånd från trakasserier, diskriminering och kränkande behandling. Alla på en arbetsplats, både chefer och medarbetare, behöver förutsättningar för att ta sitt ansvar när det gäller dessa viktiga frågor, säger Karin Bennbom.

Enligt Trakasseribarometern, är åskådarna många och tystnadskulturen utbredd. 1 av 10 känner till en utsatt kollega. Hälften berättar inte för någon att de utsatts för trakasserier. Det gäller såväl hela arbetsmarknaden som basindustrins branscher.

Trakasseribarometern visar att 95 procent av cheferna bedömer att trakasserier i liten utsträckning är ett problem på arbetsplatsen.

– Finns en tystnadskultur på arbetsplatsen bidrar det förstås till att cheferna inte känner till hela omfattningen, säger Karin Bennbom och fortsätter, tystnadskulturen måste brytas. Om varken åskådare eller utsatta berättar blir tystnaden ett gömställe för förövaren.

– I resultaten finns delar som kan användas i diskussioner på våra arbetsplatser. Att prata om och hantera dessa delar av arbetsmiljön i det förebyggande systematiska arbetet, är avgörande för att skydda medarbetarna, fortsätter Karin Bennbom.

– Medarbetarna är företagens främsta tillgång. Företagen blir mer effektiva och produktiva med friska medarbetare, avslutar Karin Bennbom.

Ladda ner Trakasseribarometern 2024, basindustrins branscher här

Ladda ner Trakasseribarometern 2024 här

Presskontakt: Ebba Fredin, Industriarbetsgivarna 0730-447120 ebba.fredin@industriarbetsgivarna.se

Om undersökningen

Trakasseribarometern syftar till att med gemensamma resurser samla, skapa och sprida kunskap om förekomsten av trakasserier. Den är ett samarbete mellan arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna och fackförbunden Handels, IF Metall, Kommunal, LO, Unionen samt forskarna Fredrik Bondestam, Göteborgs universitet, och Susanna Toivanen, Mälardalens universitet, och Verian (tidigare KantarSifo). Rapporten bygger på 6 943 onlinesvar från yrkesaktiva mellan 18 och 65 år, mellan den 26 april och 20 maj 2024. Resultatet är representativt för den yrkesverksamma befolkningen i Sverige.

Verian har utifrån Trakasseribarometern gjort en fördjupning för Industriarbetsgivarna om basindustrin. Fördjupningen om basindustrins branscher bygger på 272 intervjuer. I rapporten visas generella mönster för anställda inom basindustrins branscher, jämfört med den yrkesverksamma allmänheten i stort.


arbetsgivarfrågor Arbetsmiljö