– Trots att BNP väntas öka något snabbare nästa år består lågkonjunkturen hela 2025 och in i 2026, säger Teknikföretagens chefekonom, Erik Spector.
Den svaga efterfrågan från utlandet har gjort att exportorderingången i svensk industri är låg och de tidigare välfyllda orderböckerna har på många håll betats av.
– Det tuffa läget för svensk industri visar sig i negativ produktionstillväxt i år och endast en försiktigt positiv tillväxt väntas nästa år, säger Erik Spector.
Det råder stor skillnad i utveckling mellan olika delar i av industrin. Maskinindustri och fordonsindustri utvecklas svagt medan produktionen inom elteknik och försvarsindustri växer snabbt.
Även stora delar av basindustrin har påverkats av svagare efterfrågan och produktionen sjönk kraftigt under 2023. Tyvärr så är ingen stark rekyl i sikte.
– I år och nästa år väntas produktionen inom basindustrin plana ut och växa svagt, säger Industriarbetsgivarnas chefekonom, Kerstin Hallsten.
Det svaga konjunkturläget är inte på något sätt ett svenskt fenomen. BNP-utvecklingen i euroområdet liknar den svenska och tillväxtutsikterna framöver är till och med svagare än i Sverige.
– Trots att penningpolitiken går mot att vara mer expansiv, räcker det inte för att hindra att tillväxten även i Kina och USA blir lägre nästa år jämfört med i år, säger Kerstin Hallsten.
Utgångspunkten i den här prognosen är att det amerikanska valets genomslag på ekonomin under 2024 och 2025 är begränsat. På lite längre sikt kan USA-valet dock få stor betydelse för de globala handelspolitiska förutsättningarna.