15 april 2025

Industriarbetsgivarna om vårändringsbudgeten: ”Återhämtningen för svensk ekonomi är bruten”


Industriarbetsgivarna om vårändringsbudgeten: ”Återhämtningen för svensk ekonomi är bruten” Foto: Industriarbetsgivarna.

Regeringens vårändringsbudget är inriktad på att stimulera konjunkturen. ”Regeringen konstaterar samtidigt att prognosen som presenteras behöver revideras i svagare riktning. Detta är i linje med Industriarbetsgivarnas bedömning. Världsläget präglas nu av än större osäkerhet och återhämtningen för svensk ekonomi är bruten. Det är positivt att regeringen säger sig vara startklara att göra finanspolitiken mer expansiv”, säger Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.

Arbetsmarknaden utvecklas svagt

Regeringen har i dag presenterat vårändringsbudgeten för 2025 med ett fokus på att stimulera konjunkturen och hushållens köpkraft. Industriarbetsgivarna konstaterar och bekräftar en mer utdragen lågkonjunktur och en mycket oviss framtid för den exportberoende industrin.

– Ytterst handlar det om sysselsättning, om jobb och om en konkurrenskraftig industri som bidrar till skatteintäkter och välfärd vilket hotas av högre tullar och ett mycket osäkert ekonomiskt läge. Viktigt att regeringen är beredd att stötta konjunkturen ytterligare och även stärka den långsiktiga konkurrenskraften, säger Kerstin Hallsten.

Otydliga utbildningssatsningar 

Sverige tampas med en strukturell arbetslöshet. Samtidigt är kompetensbristen i industrin ett stort tillväxthinder. 

Regeringens besked om ökade resurser till yrkesvuxutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar är i grunden positivt. Däremot saknas tydlighet kring hur medlen ska fördelas och vilka effekter satsningarna förväntas ge.

– Satsningar på yrkesutbildning är viktiga, men vi efterlyser en tydligare inriktning. Det behövs fler industrirelevanta utbildningar och ett ökat antal sökande för att möta kompetensbehoven inom svensk industri, säger Jesper Hedin Hirasawa, expert kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

Samtidigt uttrycks oro över att den nationella STEM-strategin och dess delegation inte får något utrymme i budgeten.

– Det är anmärkningsvärt att inga medel avsätts till STEM-strategin. Sverige riskerar att halka efter i den globala kunskapsutvecklingen om inte långsiktiga satsningar på teknik, naturvetenskap och matematik prioriteras, avslutar Jesper Hedin Hirasawa.

Kontakt

Kerstin Hallsten
Kerstin Hallsten
Chefekonom
Jesper Hedin Hirasawa
Jesper Hedin Hirasawa
Expert kompetensförsörjning