Överenskommelsen innebär ett avtal som löper på 25 månader, med en sammanlagd löneökning på 3,3 procent. Löneökningarna sker med 1,3 procent från 1 mars 2020 och med 1,4 procent från 1 februari 2021, då även en företagspott på 0,6 procent utgår.
I trettondagshelgen träffade finska arbetsgivarna i Teknologiindustrin och motparterna Industrifacket ett nytt löneavtal.
Överenskommelsen innebär ett avtal som löper på 25 månader, med en sammanlagd löneökning på 3,3 procent. Löneökningarna sker med 1,3 procent från 1 mars 2020 och med 1,4 procent från 1 februari 2021, då även en företagspott på 0,6 procent utgår.
I dag kom besked från Mark- och miljödomstolen att Heidelberg Materials får tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet i täkterna i Slite på Gotland. Tillståndet gäller i 30 år.
Nu finns ett nummer av Tidningen Sirius ute. Möt bland annat Arctic Paper i Munkedal, ett av bruken i landet som nu börjar utbilda skyddsombud och skiftpersonal i psykisk ohälsa.
I veckan besökte Industriarbetsgivarna Södras anläggning i Mörrum för att ta del av hur företaget arbetar strategiskt med kompetensförsörjning, kompetensutveckling och en inkluderande och jämställd arbetsmiljö.
Regeringens vårändringsbudget är inriktad på att stimulera konjunkturen. ”Regeringen konstaterar samtidigt att prognosen som presenteras behöver revideras i svagare riktning. Detta är i linje med Industriarbetsgivarnas bedömning. Världsläget präglas nu av än större osäkerhet och återhämtningen för svensk ekonomi är bruten. Det är positivt att regeringen säger sig vara startklara att göra finanspolitiken mer expansiv”, säger Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.
Nya data visar på en mycket svag inledning av 2025. BNP-indikatorn för februari tyder på ett rejält fall i produktionen, en nedgång på 1,5 procent från januari. Produktionen är nu något lägre än i februari förra året.
Sverige är en liten öppen ekonomi med stor handel och stark koppling till globala marknader. Exporten utgör hela 54 procent av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP). Basindustrin är en stor exportör. Av basindustrins totala produktion går cirka 90 procent på export. Exportvärdet uppgick till cirka 380 miljarder kronor 2024, vilket är drygt 18 procent av svensk varuexport.
USA:s eskalerade tullpaket kan påverka sysselsättningen i svensk industri. Industriarbetsgivarna har varnat för det oroliga omvärldsläget som innebär stor ovisshet för den exportberoende basindustrin. Systemet för korttidsarbete behöver nu stärkas och utvecklas.
Arbetsgivarna och facken inom industrin har enats om ett löneavtal på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Vi har samlat svar på de vanligaste frågorna om det nya avtalet.
Parterna inom industrin har enats om ett nytt avtal som sätter märket – ett kostnadstak – för löneökningarna på den svenska arbetsmarknaden. Det nya avtalet sträcker sig över två år och har ett avtalsvärde på 6,4 procent.