I mars i år minskade Sveriges export till Ryssland med hela 73 procent jämfört med mars i fjol i SEK och med 90,0 procent jämfört med februari i år. Det skriver Industriekonomerna i senaste nyhetsbrevet från Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen.
Platser på yrkesutbildningar fryser inne när kommunerna upprepade gånger och helt i onödan lämnar tillbaka statliga yrkesvuxpengar, skriver Industriarbetsgivarnas Jesper Hedin tillsammans med flera andra företrädare för näringslivet i Dagens Samhälle.
Industriekonomerna: Industrivaror har visat en omfattande prisuppgång i början på 2022, som också i stort sett kan hänföras till energi och råvaror, men där den senare utgörs främst av stål, metaller, trävaror, plaster eller kemiprodukter. Men hur kommer det se ut framåt?
Industriarbetsgivarna har tillsammans med flera andra organisationer under lång tid riktat kritik mot Arbetsmiljöverket för utformningen av de föreskrifter som bland annat avser certifiering av pannoperatörer. Nu har myndigheten tagit till sig av kritiken och ser över reglerna.
Ett nytt säkerhetspolitiskt läge kräver anpassningar i den nationella planen för infrastruktur. Det skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten tillsammans med flera företrädare för arbetsgivare och fackförbund.
Fortsatta störningar i globala värdekedjor samt en för snabb åtstramning av penningpolitiken i USA kommer att medföra en betydligt svagare tillväxt i Sverige och globalt under 2022–2023 än tidigare förväntat. Det visar Industriekonomernas konjunkturrapport.
I dag, den 9 maj uppmärksammar vi Europadagen. Industriarbetsgivarna jobbar med EU-frågor på flera olika nivåer och genom flera organisationer – allt från ett nära samarbete med Svenskt Näringslivssfären till basindustrins organisationer i Bryssel. Vi medverkar också i den sociala dialogen på EU-nivå och vi har ett nära samarbete med våra fackliga motparter i EU-frågor. Vi ställde tre frågor till vår förhandlingschef Per Widolf om hur han ser på aktuell EU-lagstiftning.
Tillverkningsindustrins exportleveranser nådde en peak redan i mars 2021, liksom teknikindustrins. Att industrins exportleveranser toppade redan i mars förra året, trots att efterfrågan från exportmarknader fortsatte att öka därefter, beror i hög grad på de leverans- och produktionsstörningar som motorfordonsindustrin drabbades av under i stort sett hela 2021. I mars i år låg exportleveranserna från motorfordonsindustrin 28 procent lägre än toppen i mars förra året. Det skriver Industriekonomerna i senaste nyhetsbrevet.
Ska industrin fortsätta expandera behöver vi stabila och långsiktiga spelregler och vi behöver rätt kompetens. Det skriver Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, i en debattartikel i Dalarnas Tidningar inför årets upplaga av Avestasamtalen om basindustrins framtid.