– Digitaliseringen är en möjlighet och ger oss konkurrensfördelar, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna.
Temat kretsade kring Artificiell Intelligens, AI, när Institutet för Framtidsstudier, Dagens Arbete och Kommunalarbetaren tillsammans bjöd in forskare, fack, industri och beslutsfattare till Nalen i Stockholm den 25 september. Under eftermiddagen deltog Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten i ett panelsamtal med Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall, Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal och Carolin Olsson, sektionschef på SKL, avdelningen för arbetsgivarpolitik.
– Digitaliseringen ska ses som en del i en utveckling som ger oss konkurrensfördelar och möjlighet att bli mer produktiva., säger Per Hidesten.
I panelen, som modererades av Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, kretsade diskussionerna mycket kring hur arbetsmarknadens parter ska hantera de svårigheter och möjligheter som en arbetsplats med mer AI-drivna beslut innebär.
– Industrin utvecklar redan idag teknik som kommer till nytta för andra delar i samhället, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna.
Måste alltid vara bäst
Han passade också på att tona ned de dramatiska förändringar som ibland målas upp när AI kommer på tal. Teknisk utveckling är inget nytt för basindustrin.
– Vi måste hela tiden vara bäst. Ett exempel är den digitalisering och automation som nu sker inom gruvindustrin. Där tillkommer nya yrken. Vi ser inte färre jobb på arbetsplatserna, utan andra jobb.
Diskussionen kom också att handla om det livslånga lärandet. Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall och Per Hidesten är överens om att ansvaret ligger hos parterna, politiken och utvecklingsväsendet. Per Hidesten valde däremot att lyfta problemet på utbildningssidan.
– Det ser inte bra ut i nuläget och det finns flera systemfel. Ett exempel är att det är svårt att komma fram med korta utbildningar som fungerar för industrin. Vi kommer att diskutera detta vidare på Industridagen på måndag.