Regeringen fattade den 27 januari beslut om två lagrådsremisser om en reformerad arbetsrätt och ett nytt omställningsstudiestöd, förslag som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet. Förslagen är i enlighet med den principöverenskommelse som arbetsmarknadens parter tidigare gjort en begäran om till regeringen.
– Det är positivt att regeringen lyssnat på parterna. Flera av förändringarna har vi länge efterfrågat, inte minst den förbättrade möjligheten till flexibilitet inom ramen för LAS, säger Per Widolf.
Det nya förslaget innebär bland annat att arbetsgivare får utökad möjlighet att göra undantag från turordningen och lägre kostnader vid uppsägning. Undantaget från turordningsreglerna utökas med en person och gränsen för arbetsgivarens storlek tas bort.
Nytt omställningsstudiestöd ger kontinuerlig kompetensutveckling
Arbetsmarknadens parter har även arbetat fram ett förslag om förbättrade möjligheter till omställning på arbetsmarknaden. Även detta förslag väljer regeringen att gå vidare med.
– Det nya omställningsstudiestödet ger arbetstagaren möjlighet att mer kontinuerligt få tillgång till kompetensutveckling. Det gynnar även företagen och i slutändan den svenska konkurrenskraften, säger Per Widolf.
– Uppgörelsen är ett typexempel på att den svenska partsmodellen levererar väl avvägda resultat, som är positiva för de anställda och främjar företagens konkurrenskraft. Det är viktigt att notera och skydda, särskilt nu när regleringsivern från EU hotar denna modell, avslutar Per Widolf.
Vägen framåt
När utredningarna varit på remissrunda väntar departementsbehandling och framtagande av propositioner. Ett riksdagsbeslut väntas under våren 2022 och de nya lagarna föreslås träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober samma år. Ett nytt huvudavtal kan tecknas av parterna när lagarna trätt i kraft.