18 februari 2022

Inflationsförväntningarna stabila runt inflationsmålet


Inflationsförväntningarna stabila runt inflationsmålet

Marknadsaktörernas inflationsförväntningar enligt Prospera steg marginellt i februari på alla tidshorisonter, uppgången var runt en tiondels procentenhet.

De ettåriga inflationsförväntningarna, alltså vad KPIF-inflationen antas vara i februari 2023, uppgick till 2,5 procent. På två års sikt väntas inflationen uppgå till 2,2 procent. Och i februari 2027, om fem år, bedöms inflationen vara 2,1 procent. Förväntningarna på kort sikt är därmed högre än inflationsmålet på två procent, medan de längre förväntningarna i stort är i linje med målet. Riksbanken kan pusta ut.

Inflation post-Covid: Uppåt även i Sverige men USA en outlier

Denna vecka publicerades inflationsdata för Sverige. I januari föll inflationen mätt med KPIF (Riksbankens målvariabel) från 4,1 procent till 3,9 procent. Även om inflationen fortfarande är en bra bit över Riksbankens mål är det uppenbart att inflationstrycket är betydligt mindre, i synnerhet jämfört med USA men även jämfört med Eurozonen.

I USA var inflationen hela 7,5 procent i januari. Till skillnad från i USA var inflationsuppgången i Sverige under 2021 nästan enbart driven av kraftigt stigande energipriser.

Texten ovan är en del av Industriekonomernas veckobrev, som skickas ut av Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen. Läs artikeln och veckobrevet i sin helhet via länken nedan.

Läs mer:


Ekonomi