17 oktober 2022

Partsgemensamt seminarium med lokal lönebildning i fokus


Partsgemensamt seminarium med lokal lönebildning i fokus

Nu på torsdag den 20 oktober bjuder Industriarbetsgivarna och IF Metall in medlemsföretag och förtroendevalda inom stål- och metallindustrin till ett partsgemensamt lönebildningsseminarium på Outokumpu Stainless AB i Avesta.

Dalarnas är en av basindustrins viktigaste regioner i landet.Industriarbetsgivarnas medlemsföretag sysselsätter omkring 6 700 personer i Dalarna och de skatteintäkter som basindustrin står för i regionen motsvarar drygt 3 000 personer anställda i offentlig sektor. Basindustrin i Dalarna står sammanlagt för 7,6 procent av Dalarnas BRP.

Väl fungerande lokala lönesystem är något som både Industriarbetsgivarna och IF Metall anser är en viktig faktor för både företag och medarbetare. Systemen förbättrar möjligheten till kompetensutveckling och bidrar till att skapa konkurrenskraftiga och effektiva företag, inte minst i tider av ökad digitalisering, automatisering och konkurrens om kompetent arbetskraft.

Christian Rimmerfeldt, avtalsansvarig för stål- och metallavtalet hos Industriarbetsgivarna kommer att vara på plats under dagen som syftar till att komma framåt med att utveckla lönesystem och att stödja den lokala lönebildningen.

”Vi kommer tillsammans med ett antal företrädare från Industriarbetsgivarnas medlemsföretag och fackliga representanter presentera och diskutera lokala lönesystem och hur dessa har tagits fram. Det är en löpande process att skapa förståelse för lönebildningsfrågor. Det handlar också om kontinuitet i det partsgemensamma lönesamarbetet och här fyller konferensen en viktig roll”, säger Christian Rimmerfeldt.

Från Industriarbetsgivarna närvarar även förhandlare Moon Hee Tjeder.

”Det är viktigt och värdefullt med lokala träffar runtom i landet och i samarbete med våra medlemsföretag. Lön är ett viktigt verktyg för att leda och ge feedback på goda arbetsinsatser. Men förutsättningarna ser olika ut inom olika branscher och sektorer och påverkas av vilka löneavtal som gäller. Här fyller lönebildningsseminariet en uppgift att förklara vad som gäller inom industrins avtalsområden”, säger förhandlare Moon Hee Tjeder.

Kontakt

Christian Rimmerfeldt
Christian Rimmerfeldt
Arbetsrättsjurist, förhandlare

arbetsgivarfrågor