27 april 2023

Bra att Sverige gör gemensam sak med Danmark om minimilöner


Bra att Sverige gör gemensam sak med Danmark om minimilöner

I dag meddelande regeringen att Sverige stödjer Danmark om ogiltigförklaring av minimilönedirektivet.

Den 19 oktober 2022 antogs Europaparlamentets och rådets direktiv om minimilöner i EU. Industriarbetsgivarna motsätter sig att EU lagstiftar om minimilöner.

Därför är det bra att regeringen går från ord till handling och att regeringen i dag meddelar att man stödjer Danmarks ogiltigförklaring av minimilönedirektivet.

– Det är bra att Sverige stödjer Danmarks talan om ogiltigförklaring av minimilönedirektivet. Minimilönedirektivet riskerar den svenska modellen, kommenterar Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att ståndpunkten är att den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter förhandlar om löner, ska värnas. Regeringen har därför fattat beslut om att Sverige ska ansöka om att få intervenera till stöd för den danska ogiltighetstalan.

– Det är viktigt att ord blir till handling. EU måste byta kurs i arbetsmarknadspolitiken.

Dessutom finns det ytterligare direktivförslag på EU:s bord som riskerar söndra den svenska lönebildningsmodellen.

– Vi anser att EU:s roll snarare är att skapa goda, stabila och konkurrenskraftiga förutsättningar för näringslivet. Det finns ett tydligt behov av att stärka den europeiska konkurrenskraften, avslutar Per Hidesten.

Regeringen kommer nu att invänta beslut från EU-domstolen om ansökan om intervention beviljas, och sedan lämna in en inlaga och delta i domstolsprocessen.