02 maj 2023

SVEMEKs nya ordförande: ”Viktigt driva frågor som underlättar för företagen i vardagen”


Bild på Ola Linde framför bild på produktion från SVEMEK-företag Ola Linde, vd Hjort-conveyor AB och ordförande i SVEMEK. Produktionsbild från Västra Broby Legoteknik.

SVEMEK är ett av de sex arbetsgivarförbund som ingår i Industriarbetsgivarna och består av företag från den svetsmekaniska industrin. Vi ställde några frågor till Ola Linde, vd för Hjort-conveyor AB och SVEMEKs nya ordförande.

En klassisk sportfråga: Hur känns det att ta över som ordförande i SVEMEK?

Det känns inspirerande att få förtroendet att ta över som ordförande. Samtidigt är det utmanande i dessa tider med ständiga förändringar som vi har i dagsläget genom situationen i Ukraina, energipriser och inflationen.

Är det någon särskild fråga du önskar att förbundet driver under din tid som ordförande?

Det är viktigt att fortsätta driva frågor som underlättar för företagen i vardagen, till exempel genom småföretagarvänliga kollektivavtal, och att även våra motparter har förståelse för de mindre industriföretagens vardag.  I grund och botten handlar det om konkurrenskraft utifrån ett småföretagarperspektiv. Som organisation är det också viktigt att SVEMEK fortsätter att vara ett bra stöd för oss företagare i arbetsrätt-, arbetsmiljö och kompetensförsörjningsfrågor.

Hur är stämningsläget just nu?

Stämningen i de företag som jag pratat med nyligen är bra, om än något avvaktande. Det beror mycket på vår omvärldssituation, många beslut drar ut på tiden och vissa projekt skjuts upp tills vidare.

Mer om SVEMEK

SVEMEK är ett av de fem ingående förbunden i Industriarbetsgivarna och styr medlemsinflytandet från den svetsmekaniska industrin. Förbundet har drygt 400 medlemsföretag med totalt cirka 10 000 anställda. SVEMEK:s medlemmar är till största delen små och medelstora industriföretag som exempelvis:


 


arbetsgivarfrågor Avtal23 SVEMEK