04 september 2024

Arbetsgivarna: Industrins förutsättningar inför kommande avtalsförhandlingar


Arbetsgivarna: Industrins förutsättningar inför kommande avtalsförhandlingar Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna, Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM

Nu inleds förberedelserna för industrins avtalsförhandlingar. Industrins förhandlingar ska förstärka svensk industris internationella konkurrenskraft och leverera goda villkor till de anställda. Det slår Industriavtalet fast.

– Vi ser ett svagt stämningsläge i industrin. Räntan har hållit delar av industrin och samhällsekonomin i strypgrepp. Ovanpå det har vi packat en tung ryggsäck med höga arbetskraftskostnader relativt jämförbara länder samtidigt som produktivitetsutvecklingen är svag, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten vid en pressträff i Göteborg under onsdagen.

– Vi måste skapa ett hållbart kostnadsläge som reflekterar verklig produktivitetsutveckling. Om vi ignorerar sambandet mellan lön och produktivitet, riskerar vi att äventyra både konkurrenskraften och jobben inom svensk industri, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

Den 31 mars nästa år ska avtalsförhandlingarna vara avslutade. Industriarbetsgivarna och IKEM som företräder bas- och processindustrin är med och sätter ”märket” på svensk arbetsmarknad. Det handlar om de villkor som industrins parter kommer överens om – de ska fungera som ett kostnadstak för löneutvecklingen även inom andra branscher.

Tillsammans representerar de bägge arbetsgivarorganisationerna 2 400 företag med 160 000 anställda. Bara i Västra Götaland representerar IKEM 340 medlemsföretag med cirka 12 000 anställda och Industriarbetsgivarna 153 medlemsföretag och cirka 7 338 anställda.

– Vår industri har tuffa år bakom sig med minskade försäljningsvolymer och höga råvarukostnader. Företagen är heller inga vinnare på den svaga kronan, den är en nackdel för det stora flertalet. Nu ser vi hur den viktigaste exportmarknaden, Tyskland, kämpar med en knackig ekonomi. På längre sikt innebär det utmaningar för majoriteten av IKEM:s medlemmar. Vi behöver ta med oss dessa perspektiv i kommande förhandlingar, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

– Ökade arbetskraftskostnader har ett pris. För varje kostnadsökning behöver industrin bli mer produktiv och effektivisera. Det kan ytterst påverka sysselsättningen, avslutar Per Hidesten.


avtal25