Det nya avtalet gäller från och med 1 januari 2021 – 31 maj 2023. Avtalet har ett uppsägningsbart sista år.
Avtalet följer märket och avtalsvärdet är på 5,4 procent.
Industriarbetsgivarna har träffat kollektivavtal med IF Metall och Seko avseende det så kallade Blå avtalet.
Det nya avtalet gäller från och med 1 januari 2021 – 31 maj 2023. Avtalet har ett uppsägningsbart sista år.
Avtalet följer märket och avtalsvärdet är på 5,4 procent.
4 av 10 anställda saknar kunskap om sina kollektivavtalade försäkringar som du som arbetsgivare betalar för. Passa på att uppmärksamma dina anställa om dessa förmåner på Kollektivavtalets dag 17 mars. Hänvisa gärna till Avtalat där det finns information och vägledning.
Både KPIF-inflationen, Riksbankens målvariabel, och inflationen rensat för energipriser steg i februari och uppgick i båda fallen till cirka tre procent. Energipriserna bidrar därmed inte längre till att hålla tillbaka prisökningstakten mer än marginellt.
I veckan kom första ”hårda” data på produktionen för inledningen av 2025 från Statistiska centralbyrån (SCB). BNP-indikatorn, data på produktionen i näringslivet och hushållens konsumtion för januari publicerades. Den sammantagna bilden är att 2025 inleddes svagt. Produktionen och konsumtionen backade mellan december och januari. Jämfört med det svaga läget i januari 2024 är dock nivåerna högre.
Industriarbetsgivarna säger idag ja till de opartiska ordförandenas skiss, som innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Ett längre avtal är en lösning som kan ge basindustrin den stabilitet den behöver, men då behöver avtalsinnehållet i övrigt stärka svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.
Linda Bjurholt, områdeschef Logistik på LKAB tilldelas utmärkelsen Årets Fe 2025. Utmärkelsen går till en kvinna inom gruv- och stålindustrin som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär.
Ny nationalräkenskapsdata visar att BNP steg med 1 procent 2024 och med 0,8 procent fjärde kvartalet jämfört med det tredje, säsongsrensat och kalenderkorrigerat. Som vanligt blev det revideringar av tidigare data.
I veckan publicerade Konjunkturinstitutet (KI) sin konjunkturbarometer för februari. Den sammantagna barometern minskade aningen och visade därmed på ett fortsatt svagt stämningsläge i svensk ekonomi. De delar som drar ned indikatorn är hushållssektorn och tillverkningsindustrin.
Under onsdagen presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förslaget till en ny industriplan. Den innehåller en rad förslag som syftar till att snabba på klimatomställningen. ”Svensk basindustri ligger långt framme i omställningen och kan dra nytta av sina tidigare genomförda och planerade investeringar”, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
I dag den 21 februari växlar Industriarbetsgivarna och IF Metall krav för arbetare inom byggnadsämnes- och buteljglasindustrin. Industriarbetsgivarnas mål är att avtalen ska bidra till en stark och konkurrenskraftig industri som skapar fler jobb.