Industridagen 2021: Sverige som innovationsstormakt

Om utbildningen

Målbilden för arbetet med Industridagen 2021-22 är ett Sverige som exporterar innovationer och lösningar på globala problem i så hög grad att vi betraktas som en innovationsstormakt. Men - hur ser utbildningssystem och offentlig sektor ut i en innovationsstormakt? Vilken forskning prioriteras? Vilka är de avgörande politiska beslut som behöver fattas idag för ett Sverige som innovationsstormakt imorgon?

Industridagen 2021-22 är en resa i flera delar. Under fyra webbsända program på djupet inom avgörande områden för att sätta Sverige på kartan som innovationsstormakt.

Nu fortsätter arbetet, då Industrirådet drar slutsatser och lärdomar från gästernas och deltagarnas inspel, till det underlag vi arbetar vidare med på Industridagens final, den 24 januari!* Då siktar vi på att genomföra Sveriges största arbetsmöte och då vill vi ses - live , tillsammans - för att ta vara på allt engagemang och de inspel vi fått under årets olika aktiviteter.
* Vi återkommer med tid, plats och format. Om du vill vara säker på att få uppdateringar kan du registrera dig redan nu. Är du redan anmäld behöver du inte göra något.

Tidigare sändningar

22 mars - Kickoff

En timme med olika perspektiv på temat Sverige som innovationsmakt från en rad olika håll - företag, akademi, forskningsinstitut, företag - lokalt, nationellt och globalt.

https://vimeo.com/525516381

Gäster i urval:
Katarina Borstedt (Nortvolt), Stefan Romedahl (Boliden), Darja Isaksson (Vinnova), Pia Sandvik (RISE), Katrin Marçal (journalist), Svante Axelsson (Fossilfritt Sverige), Lorents Burman (KSO Skellefteå kommun), Fredrik Härén (kreativitetsexpert) m.fl.

27 april - Bäst i världen på svåra jobb

Bakom de lösningar och innovationer som tar oss mot ett hållbart samhälle, finns nya och svåra jobb som kräver ny kompetens. Hur får vi såväl dagens som morgondagens företag och medarbetare att vara "bäst i världen på svåra jobb"?

https://vimeo.com/543158294

Gäster:
Hillevi Engström, (bl.a. tidigare arbetsmarknadsminister), Anna Margitin, (Volvo Cars), Karin Ahnqvist (HR-chef Boliden Rönnskär) Birgitta Södergren, (Associate professor/docent, Uppsala Universitet)

27 maj - Är all forskning lika viktig?

Ett Sverige dit blickarna vänds för att ta del av de senaste innovationerna kräver forskning i världsklass. Hur ska forskningens resurser fördelas? Kan all forskning prioriteras? Har akademin ett ansvar för att rädda världen? Vilka möjligheter finns det för akademin och industrin att accelerera tillsammans?

https://vimeo.com/557070063

Gäster:
Anders Hagfeldt, (rektor Uppsala universitet), Pia Sandvik, (VD RISE - Research Institute of Sweden), Monica Bellgran, (professor Hållbar produktionsutveckling, KTH), Magnus Björsne, (VD, AstraZeneca BioVentureHub)

27 augusti - Innovativ sektor - det offentliga ledarskapet

Det är många pusselbitar som ska vara på plats för att Sverige ska bli en innovationsstormakt. I vårt tredje program diskuterar vi offentlig sektors roll för att nå målet. Hur ser offentlig sektor ut i en innovationsstormakt? Vilken politiskt ledarskap krävs för att få en innovativ och innovationsfrämjande offentlig sektor?

https://vimeo.com/595735956

Gäster:
Peter Larsson (samordnare samhällsomställning norra Sverige), Lotta Ljungqvist (CEO Testa Center) Ulf Savbäck, (Tillväxtverket), Anders Carlberg (Västra Götalandsregionen)

Industridagen 2021: Sverige som innovationsstormakt
Kostnad Kostnadsfri
Datum 24/01/2022
Till anmälan

Vanliga frågor

Har Coronapandemin påverkat kursverksamheten?
Den pågående Coronapandemin påverkar Industriarbetsgivarnas kursverksamhet under de kommande månaderna. Vi följer myndigheternas rekommendationer och håller för närvarande kurser digitalt via Microsoft Teams. I november och december kommer vi att, om myndigheternas rekommendationer så tillåter, att hålla avtalskurser inom stål och metall samt massa- och pappersindustrin på plats i Stockholm.
Var hålls kurserna?
Läs mer under varje kurstillfälle, där kan du se detaljer för varje kurs.
Håller ni företagsanpassade kurser?
Merparten av de kurser vi anordnar kan vi erbjuda som företagsanpassade kurser, på plats hos er eller digitalt via Microsoft Teams. Exempel på vanliga kurser som beställs är Chefen som arbetsgivarföreträdare, Förhandla med facket, Chefen och arbetsmiljön samt avtalskurser inom ert område. Kontakta Cathrin Lindell via mail för offert!
Vad kostar era kurser?
Kostnad för våra kurser anges i informationen för respektive kurs. Är du intresserad av en företagsanpassad kurs, kontakta Cathrin Lindell via mail  för offert.

Vårt utbud av kurser

Vi anordnar kurser för våra medlemsföretag, och externa konferenser och seminarier inom olika områden som berör Sveriges basindustri.

Chefen och arbetsmiljön
Datum
09/11/2021
10/11/2021
Tid
09.00-12.00
09.00-12.00
Arbetsrätt fördjupningskurs
Datum
10/11/2021
11/11/2021
Tid
09.00-12.00
09.00-12.00
Avtalskurs byggnadsämnesindustrin
Datum
17/11/2021
18/11/2021
Tid
09.30-12.30
09.30-12.30
Avtalskurs massa- och pappersindustrin
Datum
30/11/2021
Tid
09.00-17.00

Om oss

Om oss

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri.

Industriarbetsgivarna företräder närmare 1 000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda. Svensk basindustri är en stark motor för svensk ekonomi och står för en nettoexport på 155 miljarder kronor och omkring 290 miljarder kronor i sammanlagt exportvärde.

Läs mer