Medlemmar från Industriarbetsgivarnas branscher samlades i Näringslivets Hus för ett fullmatat program. Jesper Hedin från Industriarbetsgivarna var moderator för dagen som omfattade avtalsrörelsen 2025, droger i arbetslivet, nyheter inom arbetsrätt och lärdomar från dem, nya LAS och Huvudavtalet, lönetransparensdirektivet och AI-användning.
Vd Per Hidesten hälsade välkommen.
– Det är bra att samlas kring dessa viktiga frågor som arbetsrätt omfattar. Det är bra att vi är så många som inte bara vill lyssna utan också diskutera frågorna under dagen, inledde Per Hidesten.
– Det sker mycket i arbetsrätten just nu. Det handlar om stora frågor som berör delar av den svenska modellen så som lönetransparensdirektivet.
– Dagen kommer att ta upp vad som sker i rättsutvecklingen i LAS, om omställningsskydd och anställning. Det är viktigt att hålla trygghetssystemen uppdaterade och det handlar även om kompetensutveckling.
– Dagen kommer även fokusera på droger i arbetslivet. Ett problem som ökar. Droger hänger tätt samman med kriminalitet och gängfrågor. Det stör industrins attraktionskraft, en effektiv produktion och konkurrenskraft.
Tog ett samhällsansvar Avtal 23
Förste talare, Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf, tog vid för att berätta om kommande avtalsrörelse och om industrins förutsättningar och ingångsvärden.
– Vi kommer att genomföra en superavtalsavtalsrörelse – som omfattar både det privata näringslivet och den offentliga sektorn – i en utmanande kontext. Det europeiska näringslivet är svagt. Vi har samtidigt en samhällsdebatt som har lyft arbetstidsförkortningsfrågan.
– Det är skickligt att vi har Industriavtalet för att styra förhandlingarna inom industrin för ett riktmärke för löneutveckling, för industrin och för resten av arbetsmarknaden.
– Vi tog ett samhällsansvar Avtal 23 då vi tecknade det senaste avtalet under hög inflation. Avtalet innan dess tecknades under pandemin. Jag är övertygad om att industriavtalet har stärkts genom kriserna.
– Vi måste påminna om vad industriavtalet har levererat. Stärkt internationell konkurrenskraft, långsiktig stabilitet och konstruktiva och ordnade förhandlingar
– Tillsammans med våra företag – genom våra styrelser – har vi tagit fram våra arbetsgivarpolitiska riktlinjer. Vi vill ha kostnadskontroll. Jag vet att era investeringar är långsiktiga. Ni ska inte behöva oroa er för strejker, avslutade Per Widolf.
Droger i arbetslivet
Därefter var det dags för droger i arbetslivet med Ulric Hermansson, socionom och med. dr. på Karolinska institutet och Karolina Sjöberg, chefsjurist på Industriarbetsgivarna.
Karolina Sjöberg, redogjorde för de rättsliga utgångspunkterna, om drogtestning för att förebygga säkerhetsrisker och om hur drogtestning kan regleras. Hon framhöll att man bör vara tydlig på företaget om nolltolerans till droger och alkohol.
Ulric Hermansson tog vid om att arbetsgivarens rätt att testa gradvis har stärkts.
Det spelar ingen roll vilken din arbetsuppgift är det handlar om utan vilken arbetsplats du är på.
Problemet med droger är brett och det är viktigt att det lyfts och att arbetslivet bryr sig.
Det är inget nytt att narkotika förekommer i många yrkesgrupper. Effekterna kan innebära både kriminalitet, personskador och materialskador.
Testning är en del av flera åtgärder och den enda metod vi har för att upptäcka problemet vid ett tidigt stadium.
Nästa pass handlade om nyheter inom arbetsrätten – praxis från Arbetsdomstolen med Linda Thomasson och Mirjam Olofsson process- och arbetsrättsjurister på Industriarbetsgivarna.
Efter lunchen var det dags med LAS-reformen och hur den använts i praktiken med fokus på Huvudavtalet, Huvudavtalsnämnden och Uthyrningslagen med Malin Ahlin Nilsson, chefsjurist Svenskt Näringsliv och Bengt Johansson, arbetsrättsjurist Svenskt Näringsliv.
Charlotta Steinwall, arbetsrättsjurist och förhandlare, redogjorde därefter om EU:s lönetransparensdirektiv, som innebär omfattande krav på lönerapportering och andra skyldigheter för arbetsgivare. Det finns en risk att Sverige går ännu längre men det är ännu inga färdiga regler utan det handlar fortfarande om en utredning som kommit med förslag.
Sista passet för dagen handlade om AI-användning och om hur företagen påverkas av den nya AI-lagstiftningen, med Carolina Brånby, jurist och policyansvarig, Svenskt Näringsliv.
Den nya AI-förordningen handlar om att förbättra den inre marknadens funktion, främja AI-användning i EU, skydda hälsa och säkerhet, säkerställa grundläggande rättigheter och stödja innovation.
AI är ett smidigt arbetsverktyg som ökar förmågan för företaget och som ökar produktiviteten.
Aktuellt i EU just nu är AI i arbetsledningen, ett algoritmiskt ledarskap.
Nu hoppas vi att lärdomarna från dagen bidragit till nya lärdomar, insikter och medlemsnytta på flera sätt. Inte minst är det värdefullt att få ses och mingla i pauserna.