Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna var med på besöket.
– För att industrin ska vara attraktiv och konkurrenskraftig samt möta framtida utmaningar, utveckling och kompetensförsörjning måste också fokus ligga på arbetsmiljö, jämställdhetsfrågor och kompetensutveckling. Södras arbete med dessa frågor är viktigt, både för företaget men även för industrin.
Södra har de senaste åren haft en tydlig satsning på att integrera mångfald, jämställdhet och inkludering som en naturlig del av sitt strategiska arbete. Genom att avsätta resurser och aktivt arbeta närvarande ute i organisationen har företaget lyckats skapa en kultur där dessa frågor prioriteras på alla nivåer.
Initiativ som Tillsammansdagen och olika utbildningsinsatser är exempel på hur Södra arbetar för att skapa en inkluderande arbetsmiljö.
Genom riktade utbildningsinsatser och praktiska övningar vill Södra öka medvetenheten kring diskriminering, machokultur och andra osunda mönster, och på så sätt främja en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna och trygga.
Ett centralt budskap som lyftes under besöket var att förändring kräver både kunskap och mod. Södra lyfter återkommande frågan ”Vad är det värsta som kan hända?” för att avdramatisera rädslan för att ingripa vid olämpliga beteenden och därigenom stärka det förebyggande arbetet.
Per Hidesten sammanfattar dagen.
– Att investera i en jämställd och inkluderande företagskultur är en investering i industrins framtid. Företag som arbetar aktivt med dessa frågor skapar inte bara bättre arbetsmiljöer, utan stärker också sin konkurrenskraft och innovationsförmåga.