– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna.
Arbetsgivarsidan accepterar ett tvåårigt avtal och Industriarbetsgivarna konstaterar att det bidrar till en stabilitet och förutsägbarhet för svensk industri. Avtalet anger en riktning om nedväxling det andra året – något som är nödvändigt. Avtalsvärdet är 3,4 procent det första året och 3,0 procent år två.
Krävande förhandlingar och olika syn på omvärlden
Förhandlingarna har varit krävande, med stora avstånd mellan parterna under delar av processen.
– Vi har haft anledning att ställa oss frågande till fackens verklighetsbeskrivning under årets avtalsrörelse. De har i stor utsträckning blundat för det ekonomiska läget. Vi befinner oss i en kris präglad av geopolitiska spänningar, ökade tullar, handelshinder och en negativ utveckling i den globala handelspolitiken. Detta påverkar alla – både företag och anställda, säger Per Widolf, förhandlingschef Industriarbetsgivarna.
En annan central fråga har varit arbetstidsförkortning.
– Frågan om arbetstidsförkortning har hanterats av arbetsmarknadens parter och all arbetstidsförkortning räknas av inom det totala kostnadsmärket. Vi har för vår del dessutom hittat vissa lösningar som ger företagen flexibilitet och gör det lättare att planera, och därigenom värnar produktionstiden. Detta är något som bidrar till konkurrenskraften på sikt, säger Per Widolf.
”Vi borde öka antalet arbetade timmar”
– Mot bakgrund av vår svaga produktivitet är jag bekymrad över fokuseringen på arbetstidsförkortning. Vi borde egentligen öka antalet arbetade timmar, säger Per Widolf.
Han påminner om att löneökningar måste spegla den faktiska utvecklingen i produktivitet. Svensk konkurrenskraft har under en lång tid pressats på grund av höga arbetskraftskostnader i relation till produktiviteten.
– Tidigare har växelkursen hjälpt till att hålla konkurrenskraften uppe. Så är det inte nu. Om kostnaderna fortsätter stiga utan motsvarande produktivitetsförbättringar kommer det att slå direkt mot jobb och förlorade investeringar. Detta i ett läge där vi har en arbetslöshet på nio procent och fler varsel än normalt, säger Per Widolf.
Fack och arbetsgivare sätter gemensam gräns mot politisk inblandning
Per Widolf understryker att den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter förhandlar fram lösningar utan politisk inblandning.
– Arbetstidsfrågan har fått en politisk dimension och det föreligger ett reellt hot om lagstiftning om arbetstidsförkortning till 35 timmar per vecka, säger Per Widolf och fortsätter:
– Därför är vi – fack och arbetsgivare inom industrin – eniga om att politiken ska hålla sig borta från arbetstidsfrågor. Om det sker en statlig inblandning genom lagstiftning kommer det att få konsekvenser för hur vi hanterar kollektivavtalens regler om arbetstidsförkortning, avslutar Per Widolf.
Välkommen till pressträff:
- Tid: Tisdagen den 1 april klockan 09.00
- Plats: Storgatan 5, Teknikföretagen
- Vänligen anmäl närvaro till: Per Braconier, presschef, Teknikföretagen, 070-534 51 66, per.braconier@teknikforetagen.se.
Fack och arbetsgivare håller sina respektive pressträffar i samma lokaler. Först Facken inom industrin och sedan arbetsgivarna.
Pressträffen går även att följa via en webbsändning: https://www.youtube.com/live/6H7gg1TEzSA
Vid pressträffen medverkar:
Tomas Undin, förhandlingschef Teknikföretagen
Per Widolf, förhandlingschef, Industriarbetsgivarna
Arbetsgivarorganisationerna inom industriavtalet är: |
Teknikföretagen |
Industriarbetsgivarna |
IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) |
Livsmedelsföretagen |
TMF (Trä- och Möbelföretagen) |
Gröna arbetsgivare |
Grafiska Företagen |
Teko (Sveriges textil- och modeföretag) |