09 januari 2025

”Medlemskapet låter mig fokusera på kärnverksamheten”


Bildkollage med person som håller upp järn till vänster och porträttbild på vd Ronne Hamerslag från Nordic Iron Ore till höger. Ronne Hamerslag, vd Nordic Iron Ore. Foto: Nordic Irone Ore.

Genom sina medlemskap i Gruvornas Arbetsgivareförbund och Svemin säkerställer Nordic Iron Ore trygghet och konkurrenskraft under uppbyggnaden av sin nya gruvverksamhet.

På 1970 och 1980-talet upphörde det mesta av gruvdriften i Bergslagen. Idag står Nordic Iron Ore redo att återuppta järnmalmsbrytningen vid de historiska gruvorna Blötberget och Håksberg, samt det mellanliggande Väsmanfältet. Samtidigt pågår en stor omställning i stålindustrin för att minimera utsläppen av koldioxid. För att omställningen ska lyckas är järnmalmsprodukter med väldigt höga järnhalter en nödvändig beståndsdel, varför företag som Nordic Iron Ore med möjligheten att ta fram ett ultra-höganrikat järnmalmskoncentrat (över 68% järn), kan bli helt avgörande för att omställningen ska lyckas.

Ambitionen är att etablera en modern, miljövänlig gruva där eldrift spelar en central roll. 2023 ingick de ett avtal med ett amerikanskt bolag som säkrar avsättning för produktionen under minst 15 år.

– Som bergsingenjör är det historiskt att få vara med om att återstarta järnmalmsbrytning i Bergslagen. Men ännu viktigare är att få vara med att bidra till omställningen av stålindustrin. Det vi nu ska göra är en avgörande komponent för en fossilfri stålindustri, säger Nordic Iron Ores vd Ronne Hamerslag.

”Som nytt bolag är det flera frågor jag inte behöver fundera på”

I september blev Nordic Iron Ore medlem i Gruvornas Arbetsgivareförbund inom arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna och bolaget har under en längre tid redan varit medlemmar i branschorganisationen Svemin, båda en del av Svenskt Näringsliv.

– Det är jättekul att bygga upp ett nytt gruvbolag på vitt papper. Men det är en stor utmaning att pappret är just vitt. Därför är det en stor fördel att ta del av ett medlemskap där ramar för exempelvis anställningsform och pensioner och försäkringar redan finns och är framförhandlande för att gälla vår bransch, säger Ronne Hamerslag.

I Sverige finns inte många fler än en handfull aktiva gruvbolag och därtill är några i uppstartsfasen. Ronne menar att det därför både blir en praxis och en trygghet att alla i branschen är anslutna till ett arbetsgivarförbund.

– Det var ett av de första stegen jag ville att vi skulle ta när vi nu på allvar kan påbörja uppbyggnaden av bolaget. I gruvbranschen är grundinställningen att vi skall följa lagar, regler och olika avtal, så att bli medlemmar var en kvalitetssäkring.

– I nuläget har jag åtta anställda, men planen är att vi ska växa till cirka 300 om några år. För att kunna konkurrera med andra företag i branschen kommer det vara en förutsättning för jobbsökande att vi kan erbjuda bra arbetsvillkor. Att dessutom kunna få juridisk hjälp och snabba svar på frågor som gäller för just vår bransch gör att jag kan fokusera på min huvudverksamhet och samtidigt ge trygghet till mina anställda, fortsätter han.

Medan Industriarbetsgivarna ger trygghet i arbetsrättsliga frågor, så gör medlemskapet i Svenskt Näringsliv och Svemin att Nordic Iron Ore kan vara med och påverka förutsättningarna för branschen och företagandet i stort. Där bevakas deras intressen i samband med exempelvis utveckling av policys och lagar i Sverige och inom EU.

– Det är viktigt ur ett globalt konkurrens- och omställningsperspektiv. Vi måste vara en stark röst och kunna vara säkra på att våra frågor drivs framåt och på ett bra sätt, avslutar Ronne.

Intresserad av att bli medlem i Industriarbetsgivarna?


arbetsgivarfrågor