Följande text är ett utdrag från en artikel i Tidningen Näringslivet från den 19 november 2021. Läs texten i sin helhet här.
Förslaget går tvärsemot gruvbolagens jämställdhetsarbete, enligt Åsa Dahlfors, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna.
– Det är mycket olyckligt och gruvbolagen är förtvivlade. De jobbar hårt med att attrahera fler kvinnor och plötsligt kommer signalen från myndighetshåll att det är farligt för kvinnor att arbeta under jord.
1995 implementerade Sverige EU:s direktiv om arbete för gravida, nyförlösta och ammande. Enligt de svenska föreskrifterna ska arbetsgivaren, när en kvinna säger att hon är gravid, göra en noggrann riskbedömning av arbetet så att hon kan arbeta så säkert som möjligt.
Går det inte att ordna inom ramen för det ordinarie arbetet ska kvinnan omplaceras till mer lämpliga arbetsuppgifter. Om arbetet sker ovan eller under jord har inte varit en faktor om det inte har med ökade risker i arbetet att göra.
Men nu vill Arbetsmiljöverket ändra tolkningen när det gäller gruvarbete. Föreskrifterna föreslås ändras så att gravida kvinnor, så snart de har meddelat arbetsgivaren om graviditeten, ska förbjudas att fortsätta med sitt gruvarbete under jord, utan att det föregås av någon riskbedömning.
”Inga belägg för att det inte sköts”
Samtidigt presenterar myndigheten ingen ny forskning eller statistik i samband med förslaget utan hänvisar bara till EU-direktivet från 1992, enligt Åsa Dahlfors.
– Att byta tolkning efter 26 år är både märkligt och rättsosäkert. Ingenstans framgår det att EU anser att vi har gjort fel. Det indikerar snarast att arbetsgivare inte skulle göra seriösa riskbedömningar, men det finns inga som helst belägg för att det inte sköts, säger hon.
– Vi ser fram emot den konsekvensutredning som Arbetsmiljöverket har lovat att presentera och hoppas att det framgår vad som ligger till grund för deras omtolkning av direktivet, fortsätter hon.
Läs hela artikeln