Svensk industri är motorn i samhällsekonomins utveckling.
Förhandlingarna i Tyskland om nytt avtal, efter att det tidigare gällande löpt ut den 30 november, har slutförts. Förhandlingarna har präglats dels av inflationen, men framför allt av de fackliga kraven på förkortad arbetstid, från 35 till 32 h/vecka.
Ännu ett dramatiskt år, ekonomiskt och politiskt, går mot sitt slut. På den ekonomiska fronten har inflationsbubblan som blåstes upp i kölvattnet av störda leveranskedjor, gigantiska stimulanser i samband med pandemin och kriget i Ukraina, snabbt punkterats. Utvecklingen har för övrigt varit väl i linje med det förlopp som Industriekonomerna förutspådde i början av året.
Industriarbetsgivarna har tagit del av regeringens klimathandlingsplan i samband med dagens pressträff. Som en av de tre pelare klimathandlingsplanen ska utgå ifrån lyfts konkurrenskraft och attraktiva jobb. ”Ska industrin lyckas ställa om måste ramvillkoren komma på plats, det handlar om energi, tillstånd och kompetensförsörjning. Konkurrenskraften är utmanad, ytterst handlar det om att säkra jobben”, säger Per Hidesten vd Industriarbetsgivarna.
Huvudavtalsnämnden, bestående av representanter från Svenskt Näringsliv, LO samt PTK, har yttrat sig i frågan om hur begreppet ”placerad hos kundföretaget” ska förstås enligt den nya bestämmelsen i uthyrningslagen samt i Huvudavtalet.
Konkurrenskraften är industrins främsta vapen. Därför är det av yttersta vikt att industrin förblir flexibel och motståndskraftig.
Industriekonomerna: Inflationstakten i Sverige avtog lite mer än förväntat i november. Tar vi en titt på KPI exklusive ränteeffekter, KPIF, uppgick den till 3,6 procent jämfört med november förra året. Skalar vi därutav bort effekter från energipriser, KPIFE, uppgick inflationstakten till 5,4 procent.
För tredje året i rad går Metallkvinnor och Women in Mining Sweden, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin samt arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna ihop för att uppmärksamma yrkesskickliga och erfarna kvinnor över 40 år inom gruv- och stålbranscherna.
Det mesta tyder på att Bank of England, ECB, Federal Reserve och Riksbanken har genomfört sina sista räntehöjningar för denna räntecykel. Kommer det inte en ny inflationschock eller en oväntad rekyl i konjunkturen så blir det så. Det skriver Industriekonomerna i senaste nyhetsbrevet från Industriarbetgivarna och Teknikföretagen.