23 januari 2024

Nu tävlar industrin inför SM


Lagbild från årets tävlingar, ungdomar på en brygga Foto: WorldSkills Sweden

Nu börjar upptakten inför Yrkes-SM där industrins spetskompetenser möts i uttagningstävlingar. Svensk industri är i stort behov av duktiga ungdomar. Yrkestävlingarna fyller därför en viktig uppgift med att visa upp industrins yrken och de karriärmöjligheter de innebär.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år för att väcka intresse för och höja kvaliteten på gymnasieskolans yrkesutbildningar. Yrkes-SM kommer i år att äga rum den 23 till 25 april i Karlstad. Industrin kommer att vara på plats och därför arrangeras nu ett antal uttagningstävlingar i industrins yrken, digitalt och på skolor i landet som leder till möjligheter att få tävla i Yrkes-SM och att få komma med i yrkeslandslaget. 

Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna om yrkestävlingarna:

– Yrkestävlingarna innebär en unik möjlighet både för de tävlande ungdomarna att mäta och spetsa sina kunskaper men även genom att fler lär känna olika yrken, i det här fallet svets.

Yrkestävlingarna viktiga för svensk industri

Svensk industri är i stort behov av duktiga yrkesskickliga ungdomar. Yrkestävlingarna fyller därför en viktig uppgift med att visa upp svetsyrket och de karriärmöjligheter det innebär. Yrkestävlingen är också en unik möjlighet att mäta yrkeskompetensen. 

– Yrkestävlingarna är viktiga plattformar för att bredda bilden om industrins yrken och karriärmöjligheter, fortsätter Fredrik Gunnarsson.

Att välja industritekniskt program i gymnasiet ger kunskaper som kan leda till jobb i industrin. Svensk industri kännetecknas av långsiktigt hållbara företag som tillverkar långsiktigt hållbara produkter av hög kvalitet. 

Svensk industri är dessutom världsledande med den gröna omställningen och här görs stora investeringar. Det innebär att det finns gott om jobb i industrin.

– Yrkestävlingarna är viktiga på så många olika sätt, de ger unga yrkesarbetande talanger en möjlighet att ytterligare vässa och mäta sina kunskaper och bygga nya nätverk samtidigt som de berättar om och visar upp sina yrken, säger Fredrik Gunnnarsson.

– Vi har ett högt tekniskt kunnande i Sverige. Svensk industri kommer alltid hålla dörren öppen för nya medarbetare som vill före den traditionen vidare och som vill vara med och bidra till den gröna omställningen, avslutar han.

Om Yrkestävlingarna

Yrkestävlingarna arrangeras av Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen, Svetskommissionen och IF Metall. Yrkestävlingarna omfattar ungdomar födda 2002 eller senare.

Kalendarium:

På bilden syns förra årets yrkeslandslag, fotograferade inför Yrkes-EM i Gdansk.

Kontakt

Fredrik Gunnarsson
Fredrik Gunnarsson
Ansvarig kompetensförsörjning

Kompetens