01 juli 2025

Drogfria arbetsplatser utan kriminalitet – vägen framåt


Nyhet
Förhandlingschef Per Widolf i seminarium om droger på arbetsplatsen

Ökad droganvändning i samhället sätter nu press på arbetsplatserna. Hur allvarliga är problemen – och hur motverkar vi droger och kriminalitet på jobbet? Vilka är verktygen och hur långt kan man gå? Det var huvudfrågan på Svenskt Näringslivs seminarium i Almedalen där arbetsgivare, politiker och myndigheter samlades för att diskutera den nya verkligheten: droger som en arbetsmiljöfråga.

I seminariet medverkade bland andra Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, liksom Mattias Dahl vice vd Svenskt Näringsliv samt Hanna Schmidt, chefsjurist på Arbetsgivarverket. Medverkade gjorde också Christer Brus, ordförande för Transportföretagen och Ulrika Scholander, enhetschef på Tullverket. 

Mattias Dahl, beskriver utvecklingen som oroande:

– Vi ser bara toppen av isberget. Det här är något våra medlemsföretag hanterar varje vecka. Det handlar om människor som använder narkotika – och de jobbar.

Även Per Widolf märker en tydlig förändring:

–I vår rådgivning hjälper vi våra medlemsföretag i olika arbetsrättsliga frågor. När det gäller frågor om droger kan jag konstatera att för fem år sedan handlade samtalen om alkohol. Nu är det droger. Det är två helt olika frågor. Narkotika är olagligt och skapar andra säkerhetsproblem för företagen – som påtryckningar och fiffel.

Christer Brus, ordförande för Transportföretagen, berättar att frågan är ständigt aktuell inom transportsektorn:

– Vi har exempel på anställda som inte dyker upp på jobbet, och plötsligt ringer polisen.

Kokainanvändningen i samhället har ökat markant de senaste åren och narkotikaanvändningen förekommer på allt fler arbetsplatser. Ett annat konkret exempel som lyftes kommer från Tullverket där en medarbetare på myndigheten betedde sig märkligt, höll inte tider och uppträdde påverkat och visade sig vid en husrannsakan ha använt kokain. Ingen arbetsplats är skyddad. 

Kriminella nätverk på arbetsplatserna

En ytterligare dimension handlar om infiltration. Kriminella nätverk placerar medvetet personer på arbetsplatser både för att få information, för att tvätta pengar eller utnyttja verksamheter.

– Våra företag är ofta starkt förknippade med den lilla ort där de verkar. När skjutningar och narkotikahandel breder ut sig slår det också direkt mot arbetsplatserna. Det i sin tur leder till rädsla och oro och leder till att folk inte vågar komma till jobbet. Det drabbar både säkerhet och produktivitet, säger Per Widolf.

Drogtester – men var går gränsen?

Frågan om drogtester och bakgrundskontroller lyftes också av panelen. Inom basindustrin är slumpvisa drogkontroller vanligt, inte minst vid rekrytering.

– Ett industriföretag skulle rekrytera 20 sommarvikarier. Efter drogtesterna var det bara tolv kvar, åtta hade testats positivt. Det visar hur viktigt testerna är, för vi kan inte riskera andras liv, berättar Per Widolf. 

Samtidigt finns en stark medvetenhet om integriteten. 

En särskild utmaning är offentlig sektor, där lagstiftningen kring tester är striktare än i näringslivet. Flera politiker menar nu att lagarna måste ses över.

– Nya tider kräver nya lösningar. Lagstiftningen måste hinna i kapp, säger Lars Isacsson (S), ledamot i riksdagens justitieutskott.

– Det är inte fritt fram ens i privat sektor. Men reglerna måste anpassas efter verkligheten. Vi behöver en säker arbetsmiljö – människor ska inte skadas eller utsättas för påverkan, säger Mattias Dahl.

Oliver Rosengren (M) lyfter även problematiken kring bakgrundskontroller:

– Det är märkligt att det är så enkelt att ta fram uppgifter om bilar eller fastigheter, men nästan omöjligt att kolla om någon är dömd för brott. Här måste vi hitta lösningar som gör det lättare för arbetsgivare att skydda sig.

Enighet om drogfria arbetsplatser

Trots alla utmaningar finns en bred enighet bland både arbetsgivare och fackförbund om målet – drogfria arbetsplatser. Grundbudskapet tydligt: droger hör inte hemma på jobbet.

– Det finns en naivitet i samhället. Vissa ser kokain som något man tar på krogen eller festen. Men på arbetsplatser hör det inte hemma. Vi måste börja här, oavsett hur vi ser på drogpolitiken i stort. Ingen ska komma påtänd till jobbet, säger Per Widolf.

Flera deltagare efterlyser nu en tätare dialog mellan arbetsgivare, fack och politiken. Arbetsgrupper med fackliga motparter kommer startas för att hitta gemensamma vägar framåt.

– Vi är eniga om målet. Nu måste vi bara bli bättre på vägen dit, sammanfattar Christer Brus från Transportföretagen.

Från politiken medverkade riksdagsledamöterna Lars Isacsson (S), Magnus Persson (SD) och Oliver Rosengren (M).

Se seminariet i efterhand:


almedalen arbetsgivarfrågor Arbetsmiljö