Det skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten tillsammans med företrädare för fyra andra arbetsgivarorganisationer på SvD Debatt.
Följande text är en förkortad version av en debattartikel på SvD debatt 16 september 2021, läs texten i sin helhet här.
Sverige står inför en omfattande och nödvändig klimatomställning. Vi är många som tar uppdraget på största allvar. Men ska företagen kunna vara en del av lösningen krävs ansvarsfulla och svåra beslut. Karlsson, Schelin Seidegård och Wijkman (SvD Debatt 13/9) tycks inte inse att cementkrisen innebär en rad målkonflikter, där förloraren i slutändan riskerar att bli klimatet.
Den 6 juli i år beslutade Mark- och miljööverdomstolen att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland. Tillverkningen i Slite står i dag för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Ett stopp för Slite skulle därmed få oerhört stora konsekvenser för jobben och byggandet runt om i landet, och för den gröna omställningen. Faktum är att Northvolts batterifabrik, satsningarna på fossilfritt stål och utbyggnaden av vindkraftverk alla på ett eller annat sätt är beroende av cement.
Ett land bör styras med eftertänksamhet, skriver Karlsson, Schelin Seidegård och Wijkman. Vi håller med. Givet att cementkrisen ännu inte är löst är det därför hög tid att regeringen visar handlingskraft. Ska Sverige vara en klimatsmart industrination krävs fortsatt svensk cementproduktion, långsiktiga spelregler, snabbare miljöprocesser och myndigheter med uppdrag att se till helheten av olika samhällsintressen och inte enbart till lokala miljöintressen. Annars stoppas den nödvändiga klimatomställningen. Det kan aldrig vara en ansvarfull regerings vilja.
Catharina Elmsäter-Svärd
vd Byggföretagen
Per Hidesten
vd Industriarbetsgivarna
Malin Löfsjögård
vd Svensk Betong
Maria Sunér
vd Svemin
Klas Wåhlberg
vd Teknikföretagen