19 september 2024

Regeringens budget banar väg för ökad tillväxt och ekonomisk stabilitet


Regeringens budget banar väg för ökad tillväxt och ekonomisk stabilitet Finansminister Elisabeth Svantesson

Flera delar av regeringens budgetproposition för 2025 välkomnas av Industriarbetsgivarna – den har rätt vilja att fokusera på tillväxtsatsningar.

– För ökad tillväxt behövs satsningar på infrastruktur, energi, snabbare tillståndsprocesser och kompetensförsörjning. Regeringen visar med budgeten att man har fångat tillväxtfrågan och det är bra, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna. 

Regeringen aviserar att man kommer lägga fram historiskt stora satsningar i den kommande nationella planen för transportinfrastruktur. Fungerande transportinfrastruktur är helt avgörande för industrin. Det gäller vägar såväl som hamnar, järnvägar och sjöfart. Blir det stopp innebär det stora produktionsbortfall som ytterst påverkar sysselsättning och konkurrenskraft.

En miljard kronor föreslås till att stödja landbaserad vindkraft för att främja grön omställning. För 2025 föreslås ytterligare en miljard för ”kraftlyftet”, som inkluderar ersättning till kommuner för vindkraftsutbyggnad och stöd till kärnkraftsprojekt.

– Basindustrin är i behov av fossilfri el för att lyckas med den gröna omställningen och det är just tillgången på el till konkurrenskraftiga priser som skapat den framgångsrika svenska industrin som vi har idag. Utan ny elproduktion kan sysselsättningen påverkas, säger Per Hidesten. 

Vidare avsätter regeringen medel för effektivare tillståndsprocesser för ökat tempo i företagens klimatomställning och stärkt konkurrenskraft.

Satsningarna uppgår till över 100 miljoner kronor och innebär bland annat att myndigheters förutsättningar att snabba på och förenkla tillstånds- och tillsynsprocesserna förbättras.

– Det måste vara enkelt och attraktivt att etablera företag i Sverige. Det är i sin tur positivt för sysselsättningen. Satsningar som gynnar ramvillkoren – så som snabbare och enklare tillståndsprocesser – är avgörande för industrin, säger Per Hidesten. 

– Industrin välkomnar medel att stärka kompetensförsörjningen. Tillgången till efterfrågad arbetskraft och kompetens riskerar att bli ett tillväxthinder för industrin, säger Per Hidesten. 

För att nämna en viktig budgetsatsning har regeringen aviserat förstärkningar av bland annat yrkesutbildning som omfattar 11 000 nya platser för vuxna. Regeringen föreslår att 900 miljoner kronor tillförs regional yrkesinriktad vuxenutbildning (regionalt Yrkesvux).  

Samtidigt påminner Industriarbetsgivarna om att urvalsreglerna för Yrkesvux behöver reformeras och bättre anpassas efter industrins förutsättningar.

– Alla medel är välkomna och alla vägar står öppna för kvalificerad arbetskraft till industrin. Yrkesvux är angeläget för industrin. Men nu är det viktigt att det blir riktig verkstad, säger Per Hidesten. 

Enligt Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten är budgeten en bra utgångspunkt för att få fart på tillväxten.

Arbetslinjen stärks på flera sätt. Dels görs en förstärkning av jobbskatteavdraget. Dels sänks marginalskatterna genom att avtrappningen i jobbskatteavdraget tas bort.

–  Genom att stärka arbetslinjen blir det mer lönsamt att arbeta, och relativt sett mindre lönsamt att leva på bidrag, säger Kerstin Hallsten. 

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de utmaningar vi står inför vad gäller tillväxt, produktivitet och den gröna omställningen kräver betydligt större satsningar än vad som finns i budgeten. Omprioriteringar kommer bli nödvändigt. Men det krävs också en översyn av regler och hur offentliga verksamheter bedrivs.

–  Regeringen har dock inte så höga förväntningar på tillväxten i potentiell produktivitet. Den spås ligga på cirka en procent fram till 2027, avslutar Kerstin Hallsten.


Ekonomi