30 oktober 2024

Sämre läge både i stort och i basindustrin


porträttbild på Kerstin Hallsten Foto: Anders Wiklund/TT

I går publicerades BNP-indikatorn för september som visade på en oväntat svag utveckling i ekonomin. I dag kom Konjunkturinstitutets indikator för oktober. Den visade tyvärr att stämningsläget försämrats ytterligare i tillverkning- och byggindustrin samt i tjänstesektorn – och därmed sammantaget. ”Indikatorerna rör sig från ett svagt mot ett mycket svagt stämningsläge” kommenterar Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.

–  I basindustrin föll stämningsläget också. Det är inte en vild gissning att Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter i nästa vecka, säger Kerstin Hallsten.

KI:s barometer för oktober visar på ett ännu sämre och mycket svagt stämningsläge i byggsektorn och fordonsindustrin, industrier som är viktiga för basindustrin. I stål- och metallindustrin, liksom i industrin som producerar bland annat cement, kalk, gips, betong, glas och keramik försämrades också stämningsläget ytterligare och är nu mycket svagt.

– Det som driver nedgången är att allt fler anser att orderstockarna är för små och att synen på produktionen är svagare, säger Kerstin Hallsten.  

Det svaga stämningsläget vad gäller produktionen smittar av sig på antalet anställda i företagen. Sammantaget anger företagen att sysselsättningen i industrin minskar och mer än tidigare. Dessutom väntas ytterligare neddragningar inom skogsindustrin. Inom stål-, metall- och mineralbranscherna väntades personalstyrkan vara oförändrad.

Samstämmigheten mellan förväntningarna och utfall har dock inte varit så hög på mineralsidan. Det återstår att se om så blir fallet även denna gång.  

– Vad gäller lönsamheten är synen överlag att den är mycket dålig för närvarande. Endast papper- och massindustrin är mer neutrala, avslutar Kerstin Hallsten.  


Ekonomi