Vi ställde några frågor till Åsa Dahlfors, expert på arbetsmiljöområdet, för att höra hur Industriarbetsgivarna arbetar med arbetsmiljö. Är det en prioriterad fråga för industrin? Och vilken är den starkaste trenden på området just nu?
Hur arbetar Industriarbetsgivarna med arbetsmiljö?
Industriarbetsgivarna arbetar stort och brett inom arbetsmiljöområdet . Vi bevakar nyheter och regler samt initierar forskning som berör vår industri. Vi ger råd till våra medlemmar och ordnar med träffar och seminarier inom de nätverksgrupper som finns inom våra olika branscher.
I år ska vi bland annat ta fram en rapport som belyser de ekonomiska fördelar som ett proaktivt arbetsmiljöarbete kan leda till. Rapporten är tänkt att presenteras på Industriarbetsgivarnas arbetsmiljöseminarium i höst.
Hur upplever du att industrin som helhet hanterar arbetsmiljöfrågor? Är det prioriterat?
Arbetsmiljöfrågorna har sedan lång tid tillbaka prioriterats högt inom industrin och de hanteras framför allt i samverkan mellan arbetsgivare och fack. Samverkan leder ofta fram till smarta och säkra lösningar.
Ser du några trender på arbetsmiljöområdet just nu?
Belastningsergonomi. Förutom att det har hamnat i stort fokus idag, med tanke på hur många som distans- och hemmaarbetar, är även belastningsergonomi det fokusområde som EU-Osha ska arbeta med 2020-2022 genom kampanjen ”Friska arbetsplatser belastar rätt”. EU-Osha är EU:s arbetsmiljökontor som arbetar med att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatser i hela EU. I Sverige kommer kampanjer, aktiviteter och rapporter om belastningsergonomi att genomföras från både myndigheter och parterna. Mynak är den myndighet som kommer att arbeta med kampanjen genom att samordna och arrangera olika typer av event tillsammans med andra aktörer som ingår i nätverket, både nationellt och i övriga Europa. Prevent kommer att lägga upp en ämnessida med information och verktyg för belastningsergonomi.
Har du några tips till våra medlemsföretag när det gäller arbetsmiljöarbetet kopplat till covid-19?
Följ myndigheternas rekommendationer och ta hjälp från oss och de organisationer som stöttar företagen i dess arbetsmiljöarbete. Framförallt finns information och material på Arbetsmiljöverkets och Prevents hemsidor: Men se gärna Krisinformation.se eller ta del av mer global information från EU-kommissionen eller WHO.