”De är oroliga för att vi skulle få en riktig lågkonjunktur och krockkudden redan är använd”, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, i en intervju i Dagens Industri.
Valutakursens fleråriga utförsbacke börjar bli obekväm även för dess stora vinnare, exportindustrin. I en intervju i Dagens Industri påpekar Kerstin Hallsten att det relativa kostnadsläget för svensk industri klart försämrats sedan 2011, men konkurrenskraften har kunnat försvaras ändå tack vare krontappet med dryga 20 procent under samma period, mätt mot euron.
Kronan har tidigare försvagats i kristider. I spåren av Riksbankens minusränta har växelkursen i stället tappat mark när konjunkturen varit som starkast.
”Det som företagen är oroliga för nu är att vi skulle få en riktig lågkonjunktur och krockkudden redan är använd. Då kan det bli en väldigt svår smäll för ekonomin.”
I skydd av en svag krona saknar företagen tillräcklig press att trimma verksamheterna, betonar hon.
”Vi får helt enkelt en svagare utveckling, ett mindre omvandlingstryck påverkar våra långsiktiga tillväxtförutsättningar.”
Industrins kronoro bromsar också investeringsbeslut, varnar Kerstin Hallsten.
”Penningpolitiken gör det svårare än vanligt att veta hur kronan ska röra sig framöver. Om man inte vet vad som gäller kan både företag och hushåll välja att avvakta med investeringar och konsumtion. Ökad osäkerhet om kronan lägger sig som en våt filt över ekonomin.”