Det sade utbildningsminister Anna Ekström när hon träffade industriföretagen på ”Basindustrins dag”.
I veckan samlades representanter från företagen i basindustrin, företrädare för myndigheter och utbildningsväsendet, samt basindustrins bransch- och arbetsgivarorganisationer för att lyfta utmaningarna kring kompetensförsörjningen i industrin. På plats var alltså Anna Ekström och lyssnade till branschens behov av att anställa utbildade ungdomar till industriföretagen.
– Det var glädjande att se så engagerade personer. Jag har fått mycket bra tankar härifrån, exempelvis hur vissa utbildningar kan läggas upp och hur industrin kan vara med och hjälpa till så att ungdomar får bra praktik och bra utbildning, sade hon.
Hon konstaterade att det behövs en mer arbetsmarknadsstyrd utbildning i Sverige.
– Det är anställningsbarhet som eleverna efterfrågar.
Ekström uppmanade industriföretagen att fortsätta arbeta med att skapa ett intresse för indstrijobben bland ungdomar.
– Det kan inte utbildningsväsendet eller vi politiker göra. Syokonsulenterna ute i skolorna kan hitta ett intresse som redan finns där bland eleverna, men det är bara ni som kan berätta hur det är att jobba inom industrin, sade hon.
Industriarbetsgivarnas vd, Per Hidesten, underströk att kompetensförsörjning är en strategisk fråga för företagen.
– Speciellt i sämre tider blir det än viktigare att hitta rätt kompetens till våra branscher, sade han.
Nytt praktikkoncept succé i Gävle
På plats på Basindustrins dag var också Magnus Lemoine som är verksamhetsutvecklare på högskolan i Gävle. Han leder en ny utbildningsform, Co-op eller Cooperative Education, där studenterna får möjlighet att varva studier med arbetsperioder.
– I Gävle har vi stora basindustrier runtomkring oss och därför är det angeläget med ett nära samarbete mellan högskolan och näringslivet, sade Magnus Lemoine.
– Det är tufft för företagen att hitta rätt kompetens och det underlättades inte av att praktikdelen i ingenjörsprogrammen i Sverige togs bort i början av 2000-talet.
Därför satsar högskolan i Gävle på Co-op – ett upplägg där ingenjörsstudenterna under sina fyra studieår får 40 veckors relevant arbetslivserfarenhet i form av praktik i näringslivet. Inspirationen har man hämtat bland annat från Kanada där en Co-op-samverkan mellan högskolan och det lokala näringslivet är betydligt vanligare än i Sverige.
– Det här är ett ypperligt sätt för företagen och studenterna att lära känna varandra och att prova på ett yrke. Studenterna är avlönade och har en minimilön på 16 000 kronor, förklarade han.
– De flesta av studenterna får sedan jobb på de Co-op-företag de jobbade på under studierna.
På industriföretaget Sandvik, i Sandviken utanför Gävle, har man ett skriande behov av bland annat underhållsingenjörer och är ett av de företag i nejden som har ett nära samarbete med högskolan.
– Vi behöver anställa underhållsingenjörer, maskiningenjörer och automationsingenjörer och många unga vet inte ens om att de här yrkena finns, säger Jenny Rosendahl, Maintenance Manager på Sandvik Materials Technology.
– Genom Co-op-samarbetet har vi nu tillsvidareanställt fyra av studenterna under deras fjärde år på högskolan, säger hon.
Basindustrins dag lockade drygt 60 personer och dagen arrangerades av Industriarbetsgivarna, Svemin och Jernkontoret.