– Men mer behöver göras, säger Jesper Hedin, utredare för kompetensförsörjningsfrågor på Industriarbetsgivarna.
Att regeringen ökar budgeten för yrkesvux-utbildningen med en miljard kronor är välbehövligt. Yrkesvux blir än viktigare och vi behöver öka möjligheten för fler som vill byta jobb att faktiskt få tillgång till yrkesutbildningar.
Jesper Hedin, utredare för kompetensförsörjningsfrågor på Industriarbetsgivarna
– Att regeringen ökar budgeten för yrkesvux-utbildningen med en miljard kronor är välbehövligt. Yrkesvux blir än viktigare och vi behöver öka möjligheten för fler som vill byta jobb att faktiskt få tillgång till yrkesutbildningar, säger Jesper Hedin.
Att yrkesvux nu nämns i ett sammanhang med yrkesväxling är en stor framgång och något Industriarbetsgivarna arbetat aktivt för enligt Jesper Hedin. Men tyvärr är förändringen i medfinansieringen till yrkesvux för liten och Industriarbetsgivarna hade hoppats på att dagens tillfälliga system med full statlig finansiering skulle få fortsätta, åtminstone under nästa år.
I budgetpropositionen betonar regeringen vikten av samverkan mellan kommuner och näringsliv för att säkerställa att det finns relevans i utbudet av utbildningar.
– Utbudet av industrirelevanta utbildningar behöver öka och just kommunsamverkan och näringslivets involvering i planering och genomförande av utbildning är otroligt viktigt i det sammanhanget, säger Jesper Hedin.
Arbetsbefriad tid måste utnyttjas bättre
Flera av de förslag som Industriarbetsgivarna har lämnat till Utbildningsdepartementet under våren blir nu verklighet. Exempelvis får yrkeshögskolan ett större uppdrag att skapa korta, flexibla utbildningar.
– Att det skapas kortare och flexiblare utbildningar är positivt. Mycket av den utbildning som finns inom yrkeshögskolan behövs inom industrin och det är viktigt att underlätta för de anställda att få tillgång till utbildningarna.
Kunskaper om digitalisering och frågor kring hållbarhet och effektivisering är en förutsättning för fortsatt industri i världsklass och där spelar yrkeshögskolan en viktig roll, säger Jesper Hedin.
– Industriarbetsgivarna ser också positivt på att regeringen lyssnat på alla de inspel kring korttidsarbete som gjorts och regeringen nu föreslår att arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete också ska kunna få ersättning för 60 procent av kostnaderna för kompetensinsatser som genomförs under arbetsbefriad tid, säger han.
– Det är bra att systemet nu kommer på plats. Den arbetsbefriade tiden i samband med korttidsarbete måste utnyttjas bättre än vad den gör idag. Att regeringen föreslår att företagens kostnader för utbildningsinsatser sänks är en viktig signal till företagen och kommer sänka hindren för kompetensutvecklingsinsatser betydligt, avslutar han.