05 november 2021

Cementkrisen: Stor risk för varselvåg inom industrin


Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna Per Hidesten, vd. Foto: Rikard Westman

Cementkrisen sprider sig. Om regeringen inte agerar kommer basindustrin att drabbas av en varselvåg, varnar Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. ”Det ligger väldigt nära”, säger han till Tidningen Näringslivet.

I en intervju med Tidningen Näringslivet (2021-11-05) förklarar Per Hidesten hur Cementas kris sprider sig snabbt, och att det just nu förbereds en våg av varsel inom basindustrin.

– Läget har förvärrats i och med att vi har passerat den 31 oktober och vi fortfarande inte har något beslut från regeringen. Det är klart att läget har förvärrats, det finns en stor oro på marknaden, säger han.

I artikeln framgår att Industriarbetsgivarna legat på regeringen för svar om åtgärder. Under torsdagen satt Per Hidesten även i möte med regeringen.

– Vi informerade varandra om status och läge i den här frågan och pratade mer direkt om detta. Hur vi ser på riskerna och cementbristen. Vi framförde informationen från våra företag och att en varselvåg är väldigt nära, säger han.

Många frågor från företagen om uppsägningar, varsel och korttidsarbete

Per Hidesten berättar även att Industriarbetsgivarna just nu får svara på en mängd frågor om vilka regler som gäller vid uppsägningar, varsel och vad som gäller kring korttidsarbete. Intresset från företagen har ökat markant på sista tiden.

På frågan om hur regeringen svarar när Industriarbetsgivarna lyfter hur läget har förvärrats svarar han:

– De svarar inte alls. De säger att de håller på och bereder men vi får inga besked, säger han.

Per Hidesten uppmanas även precisera vilka åtgärder som är mest akuta.

– Ja, det första är att vi får ett beslut som ger Cementa tillståndet. Det är regeringen som ska besluta om det. Och att det tillståndet blir utan några korta tidsbegränsningar, säger Per Hidesten.

I intervjun upprepar Per Hidesten varningen: Om inget sker kommer varslen inom basindustrin snart att hagla.

– Det ligger väldigt nära, säger han.

Läs hela intervjun


arbetsgivarfrågor cementa cementkrisen