Den 6 juli 2021 beslutade Mark- och miljööverdomstolen att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Ett stopp för Cementas kalkbrytning kommer att få förödande konsekvenser för industrin och hela samhället. Ett brytningsstopp påverkar allt från byggbranschen till gruvnäringen, stålindustrin och transportsektorn.
I dag står tillverkningen i Slite för omkring 75 procent av all cement som används i Sverige. Nuvarande brytningstillstånd löper ut alltså ut den 31 oktober 2021.
För att undvika den värsta cementbristen har riksdagen röstat igenom en särskild lag som gör det möjligt för regeringen att pröva en ansökan om förlängt tillstånd för kalkstensbrytning. Lagändringen har trätt i kraft den 15 oktober 2021 och därefter ska regeringen formellt fatta beslut om förlängt tillstånd efter den 31 oktober. Något sådant regeringsbeslut har ännu inte fattats. Ett sådant beslut skulle ge Cementa möjlighet att bryta den kalk som man ännu inte hunnit bryta. Kalkstenen som finns kvar att bryta inom nuvarande tillstånd motsvarar cirka åtta månaders heltidsbrytning. Cementa vill bryta ur mängden under tre år enligt ansökan till regeringen för att exempelvis kunna fasa in kalksten från Nordkalk.
På den här sidan samlar vi fakta, information och artiklar om tillståndsprocessen avseende Cementas kalkbrytning i Slite och konsekvenserna av ett brytningsstopp.

Står ditt företag inför en situation där ni är tvungna till neddragningar på grund av cementkrisen?
På Industriarbetsgivarguiden har vi samlat arbetsrättslig information om hur vi hjälper dig som medlem med stöd vid driftsinskränkningar samt vad som gäller vid korttidspermittering med respektive utan statligt stöd.
Konsekvensanalys visar att 200 000 – 400 000 jobb riskeras
Industriarbetsgivarna, Byggföretagen, Svemin, Svensk Betong, Teknikföretagen, IF Metall och Byggnads har den 22 juli lämnat över en konsekvensanalys till Näringsminister Ibrahim Baylan. Den inledande analysen visar att cementbristen snabbt riskerar att leda till allvarliga konsekvenser.
Ladda ner konsekvensanalysen här.
Här finns Svensk Betongs uppdaterade konsekvensanalys från mars 2022.
- Byggstopp: Cementbristen slår mot all typ av byggande, och särskilt mot infrastrukturprojekt. Ingen cement – ingen betong. Nödvändiga projekt viktiga för såväl samhällsutveckling som klimatomställning kommer att stoppas eller kraftigt försenas. De av regeringen aviserade satsningarna kommer inte att kunna genomföras enligt plan.
- Arbetslöshet: Varsel väntas inom bygg- och anläggningssektorn, cirka 175 000 personer påverkas direkt. Räknar man in effekterna för närliggande branscher påverkas 280 000 personer. Givet att varslen kommer beröra så många personer behöver dessa läggas minst 3 månader före, vilket innebär att vi står inför stora varsel redan efter semestrarna.
- Inbromsande ekonomi: Investeringsbortfallet till följd av cementbristen bedöms överstiga 20 mdkr per månad.

Sverige står inför ett avgörande i frågan om cementförsörjningen. Därför träffar vi, representanter för svensk industri, idag ansvariga departement. Vi utgår ifrån att vi tillsammans kan se vilka förutsättningar och lösningar som måste till, skriver företrädare för flera av industrins bransch- och arbetsgivarorganisationer i Dagens Industri.
Mark- och miljödomstolen avvisar Cementas ansökan om fortsätta bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland.
Cementas pressmeddelande: ”Vi är allvarlig bekymrade men också förvånade över domstolens besked idag”
Svensk Betong i pressmeddelande: ”Oroande besked med risk för allvarliga konsekvenser”
14 juli
Cementbrist leder till omfattande byggstopp visar ny konsekvensanalys.
Näringsminister Ibrahim Baylan bekräftar för TT att han tagit del av konsekvensanalysen och att han avser att bjuda in undertecknade till ett möte på näringsdepartementet vecka 29.
15 juli
Det finns ingen lösning inom överskådlig tid, säger Svensk Betong.
22 juli
Byggföretagen, Svensk Betong, Byggnads, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Svemin och Teknikföretagen diskuterar allvaret i situationen med näringsminister Ibrahim Baylan.
Cementa meddelar att man överklagar Mark- och miljödomstolens beslut till Högsta domstolen.
30 juli
Viktigt att man hittar en snabb lösning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth
4 augusti
Byggföretagen, Svensk Betong, Byggnads, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Svemin och Teknikföretagen i uppföljande möte med Näringsdepartementet
5 augusti
Det är omöjligt att täcka bortfallet från produktionen av cement i fabriken i Slite med import, visar granskning
6 augusti
En oberoende konsultrapport från Ramboll – beställd av regeringen – bekräftar slutsatserna i branschens konsekvensanalys av cementkrisen.
10 augusti
Regeringen håller pressträff med anledning av cementtillverkningen i Slite där man meddelar att Cementa får möjlighet att bryta kalk i ytterligare åtta månader.
25 augusti
Högsta domstolen meddelar att Cementa inte får prövningstillstånd.
Allvarliga konsekvenser för svensk industri, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.
2 september
SGU publicerar sin rapport om alternativ till cementproduktionen i Slite. Där konstateras att flera omständigheter bidrar till att import inte kan ersätta produktionsbortfallet i Slite på kort sikt. ”Oavsett om ett ersättningsmaterialen kan hämtas lokalt, importeras eller tas fram i form av nya produkter kommer det krävas omfattande upphandlingar, justeringar och utprovningar utifrån vilken typ av byggnation som kalken ska användas för. Denna process tar flera år, vilket i sig innebär utmaningar att på kort sikt hitta ersättningsmaterial.”
10 september
Cementa håller pressträff om pågående insatser avseende cementförsörjningen i Sverige. ”En längre tidsram behövs för att nödvändiga myndighetsgodkännanden knutet till användning av extern kalksten ska kunna komma på plats, men också för att skapa rimlig tid för de domstolsprocesser för längre tillstånd som påbörjas inom kort” konstateras i ett pressmeddelande.
16 september
Lagrådet avstyrker regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning. Det framgår i ett yttrande. ”Regeringen måste agera för att få fram en undantagslag som möjliggör kalkbrytning i Slite efter den 31 oktober och nu brådskar det. Annars riskerar vi omfattande varsel inom flera sektorer”, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
”Cementkrisens negativa konsekvenser för jobben, Sveriges säkerhet samt den nödvändiga klimatomställningen är och förblir oacceptabla.” Det skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten tillsammans med företrädare för fyra andra arbetsgivarorganisationer i ett debattinlägg på SvD Debatt.
21 september
Regeringen beslutar idag om propositionen Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall. Propositionen syftar till att ”möjliggöra en snabb regeringsprövning av en ansökan om ett tidsbegränsat tillstånd att bedriva kalkstenstäkt.” Läs regeringens pressmeddelande (regeringen.se).
29 september
Riksdagen röstar ja till den tillfälliga lagen som gör det möjligt för Cementa att bryta kalk i nuvarande täkt i Slite efter den 31 oktober. Lagändringen träder i kraft den 15 oktober 2021 och gäller fram till 1 januari 2022. Industriarbetsgivarna välkomnar tillfällig lösning på cementkrisen – men kritiserar tillståndsprocesserna.
15 oktober
Fösta dagen som det är möjligt för regeringen att fatta beslut som gör att Cementa kan bryta kalk efter den 31 oktober .
21 oktober
Cementa meddelar att det finns en risk för allvarlig samhällsstörning och att man förbereder för kvotering av cement. ”Utifrån det vi vet idag så kommer vi behöva ett godkännande från regeringen senast omkring den 15 november för att undvika att det uppstår en brist på cement till det intensiva byggandet i Sverige (—) Ett regeringsbeslut är dock ingen garanti för fortsatt drift i Slite eftersom beslutet kan komma att överklagas och även inhiberas av högsta förvaltningsdomstolen, vilket betyder omgående stopp för brytningen,” skriver företaget i ett pressmeddelande.
18 november
Regeringen ger Cementa tillstånd att bryta kalk vid anläggningen i Slite fram till årsskiftet 2022. ”Välkommet, men det är en nödlösning. Dagens besked innebär att regeringen fortfarande skjuter problemen framför sig”, säger Per Hidesten vd för Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.
15 februari
Högsta förvaltningsdomstolen avslår yrkande om inhibition i målet om rättsprövning av regeringens beslut angående Cementa. ”Ett välkommet beslut som ger svensk industri ett visst andrum, men cementkrisen är inte avvärjd”, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten i en kommentar.
15 mars
En uppdaterad konsekvensanalys slår fast att cementkrisen inte är över i och med Cementas tidsbegränsade tillstånd från november i fjol. ”Det är helt nödvändigt att politiken agerar och genomför de reformer vi efterfrågar brett från branschen. Vi behöver ett tydligt besked om fortsatt kalkstensbrytning och cementtillverkning i Slite och Sverige”, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten i en kommentar.
19 april
Cementa ansöker om fyra års tillstånd för fortsatt kalkstensbrytning i Slite på Gotland. ”Det är positivt för industrin och svenskt samhällsbyggande att ansökan lämnats in, men cementkrisen är långt ifrån över, kommenterar Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.
Läs mer
- Uppdaterad konsekvensanalys mars 2022: ”Cementkrisen är inte över” – Svensk Betong (2022-03-15)
- Frågor och svar om cementkrisen (21 oktober 2021)
- Industriarbetsgivarna: ”Urvattnat besked om cementproduktion i Slite” (10 augusti 2021)
- Cementbristen leder till byggstopp – byggbranschen begär möte med regeringen (14 juli 2021)