Trots rådande situation är kompetensförsörjning en viktig fråga. Därför har vi valt att än en gång anordna Basindustrins dag. Vi är glada över det stora deltagandet och temat kring digitalisering och attraktion är kanske än mer aktuella i år
Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensfrågor på Industriarbetsgivarna
”Trots rådande situation är kompetensförsörjning en viktig fråga. Därför har vi valt att än en gång anordna Basindustrins dag. Vi är glada över det stora deltagandet och temat kring digitalisering och attraktion är kanske än mer aktuella i år”, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Industriarbetsgivarna.
Webbinariet inleddes med att Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret, Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna och Maria Sunér Fleming, vd för Svemin hälsade deltagarna välkomna och underströk basindustrins behov av en fungerande kompetensförsörjning.
– Ingen verksamhet är bättre än de människor och den kompetens som finns inom den verksamheten. Därför är kompetensförsörjning oerhört viktigt för att skapa konkurrenskraft, sade Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret.
Helena Elwin och Lotta Ramqvist från Skolverket talade om lärande i en digital tid, där de fördjupade skolans digitalisering. De betonade vikten av att inte bara vara en konsument av modern teknik utan kunna lära sig att också vara en digital producent. Deltagarna fick också bidra genom att ange vilka digitala kompetenser de ser som särskilt viktiga vid rekryteringen på sina arbetsplatser. Ett ordmoln tog form när förslagen kom in, och ord som automatisering och programmering lyftes.
Emma Härdmark, kommunikationsansvarig på Svemin, tog vid och talade om hur allmänhetens bild av gruvor ofta är negativ, trots att gruvnäringen är en bransch som i stället borde förknippas med teknik i framkant och som en lösning på klimatfrågan. Därför lanseras satsningen ”Den svenska gruvan” den 2 november, med syfte att försöka ändra allmänhetens bild med det övergripande budskapet att ”metaller och mineral finns överallt och är avgörande för en framtid som är både hållbar och kul att leva i”.
”Stora möjligheter för våra företag”
Amelie von Zweigberg fortsatte på temat ”Oattraktiva regioner – en förlust för alla” där hon konstaterade att det finns en negativ trend med utflyttning från industriorterna, trots att det bästa för både kommuner och anställda vore om arbetskraften bodde och arbetade i de kommunerna där industrierna ligger.
Mats Andersson, expert inom kompetensförsörjning på Teknikföretagen, berättade om den nationella digitala utbildningsplattformen Kompetens.nu som tas fram för att kunna erbjuda branschsäkrade utbildningar på flera nivåer. Just nu befinner sig projektet i en pilotfas som kommer att pågå till och med december 2021.
Avslutningsvis berättade Peter Severinsson, ombudsman och regional samordnare från IF Metall om projektet Framtidssäkrad industri för validering och digitalt lärande. Projektet genomförs i samverkan med industrins parter inom Svensk industrivalidering tillsammans med Unionen.
– Validering och den digitala utbildningsplattformen Kompetens.nu är något vi är väldigt engagerade i. Här finns stora möjligheter för våra företag att få hjälp med att strukturera och höja kompetensen hos sin personal. Vi har sett en stor efterfrågan på detta i och med korttidspermitteringarna och vi hoppas att detta blir en nystart för arbetet med de här frågorna, säger Jesper Hedin, expert inom kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna