18 november 2021

Industriarbetsgivarna befarar framtida cementkris


Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna Foto: Rikard Westman

”Att regeringen nu ger ett besked om att Cementa får tillstånd att bryta kalk vid anläggningen i Slite fram till årsskiftet 2022-2023 är välkommet, men det är en nödlösning. Dagens besked innebär att regeringen fortfarande skjuter problemen framför sig”, säger Per Hidesten vd för Industriarbetsgivarna.

– Industrin har långa planeringshorisonter och behöver stabilitet och förutsägbarhet. Tyvärr avvärjer dagens besked inte cementkrisen på ett tillräckligt sätt. Regeringen borde ha fattat beslut om en längre tillståndsperiod för att industrin ska kunna hitta alternativa leverantörskedjor och lösningar.

– Dessutom har flera miljöorganisationer sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut. Hela lösningen är mycket sårbar. Cementkrisen skapar en stor osäkerhet för svensk basindustri, säger Per Hidesten.

– Vi ser därför att dagens beslut inte avvärjer risken för varsel i basindustrin, säger han.

– Detta är bara ett av flera ärenden där det visar sig att det dysfunktionella systemet kring tillståndsprocesser äventyrar industrins framtid, jobben och den gröna omställningen. Vi ska inte heller glömma att varje ton cement från Sverige är bättre för klimatet än motsvarande volym från Kina, avslutar han.

Läs mer

Kontakt

Marina Lähteenmaa
Marina Lähteenmaa
Kommunikationschef

cementkrisen