– Det är verkligen positivt att man vill skapa fler möjligheter att läsa yrkesutbildningar. Men eftersom att förkunskapskraven är lite väl låga så ligger det mycket ansvar på utbildningsgivaren att eleven får med sig de får de kunskaper och färdigheter som krävs för att bli anställningsbar, både på kort och lång sikt.
De nya utbildningarna är en del av det breddade uppdrag som Myndigheten för yrkeshögskolan har fått av regeringen – att genomföra en försöksverksamhet med yrkesutbildning på gymnasial nivå inom ramen för yrkeshögskolans modell. Den nya vägen till gymnasial yrkeskompetens har fått namnet NY – Nationell yrkesutbildning.
– Denna pilotverksamhet hoppas vi ska kunna ligga till grund för utbildningar som är anpassade till vuxna som vill omskola sig, eller utvecklas i sin anställning. NY har stora möjligheter till att bli en viktig pusselbit för företagens framtida kompetensförsörjning, och passa väl in i systemet kring Omställningsstudiestödet.
– Inom Industrirådet har vi länge kämpat för att yrkesutbildningen måst svara mot företagens behov. Våra företag är tydliga med att fler timmar och kvalitet är viktigt och vi anser därför att man måste följa initiativ med kortare utbildning mycket noga.
Pilotverksamheten som sträcker sig fram till 2026 omfattar under hösten utbildningar inom bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik samt naturbruk.