Det är den åttonde gången Yrkes-EM arrangeras och totalt beräknas 600 tävlande från hela Europa medverka inom 43 tävlingsyrken. Det svenska Yrkeslandslaget består av 22 tävlanden som tävlar i 18 olika yrken. Yrkes-EM 2023 äger rum mellan den 5-9 september.
Tävlar för industrin gör:
- Jacob Lind, Automationsteknik. Den tävlande monterar, ställer in och sätter utrustning för automatisk styrning i drift.
- Simon Pettersson, Industrielektronik. Den tävlande monterar och installerar elektrisk utrustning för industrimiljö och sätter den i drift.
- Max Toth, Automationsteknik. Den tävlande monterar, ställer in och sätter utrustning för automatisk styrning i drift.
- Maria Tsychkova, CNC-teknik, fräsning. Den tävlande programmerar efter en ritning och producerar sedan detaljen i en datorstyrd maskin.
- William Winsth, CAD-konstruktion. Den tävlande mäter och ritar upp produkter och konstruktioner i 3D och i vissa fall skrivs produkten ut.
Yrkestävlingarna – viktiga på flera sätt
Arbetsgivarorganisationerna Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen samt fackförbundet IF Metall är med och stöttar industrins tävlande ungdomar. Industrin har ett stort rekryteringsbehov och yrkestävlingarna är viktiga plattformar för att bredda bilden om industrins yrken och karriärmöjligheter.
– Yrkestävlingarna är viktiga på fler sätt, de ger unga yrkesarbetande talanger en möjlighet att ytterligare vässa och mäta sina kunskaper och bygga nya nätverk samtidigt som de berättar om och visar upp sina yrken. Industrin är i akut behov av kompetens, fler behövs till industrins utbildningar och yrken. Här fyller yrkestävlingarna och det svenska yrkeslandslaget en viktig roll, säger Fredrik Gunnarsson ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.
Syftet med EuroSkills är att lyfta yrkesutbildningar och fortsätta kompetensutveckla yrkena. Det europeiska tävlingsevenemanget är uppbyggd enligt konceptet att se, göra och informera. Yrkestävlingarna är en inspirationskälla och erbjuder en tydlig överblick av läget inom de olika kompetensområdena. Målet är att höja medvetenheten om hur viktigt professionell kompetens och hög kvalitet av yrkesutbildning inom Europa är.