I årets rapport analyserar Industrins ekonomiska råd hur investeringar som är avgörande för Sveriges framtid kan finansieras. En förutsättning för långsiktig ekonomisk tillväxt i ett land är ett gott investeringsklimat. Genom att analysera hur Sverige står sig i den globala konkurrensen om utländska direktinvesteringar undersöker Industrins ekonomiska råd hur Sverige kan bli ett än mer attraktivt land att investera i för framtiden.
Ett andra område handlar om att skapa en djupare förståelse för industrins utökade behov av kompetens och energi för framtiden, vilka investeringar som är relevanta för industrins utveckling och hur de kan finansieras. Särskilt fokus riktas mot möjligheten att finansiera ny kärnkraft.
I rapporten undersöks också ramarna för offentlig finansiering av samhällsviktiga investeringar och vilka principer som bör styra eventuella justeringar av det finanspolitiska ramverket inför den kommande ramverksperioden.
Fångar centrala frågor och utmaningar för svensk industri
Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten var på plats för att inledningstala vid det seminarium i Stockholm där rapporten presenterades. Han passade på att lyfta betydelsen av Industriavtalet och av Industrins Ekonomiska Råd, ett råd som fyller en viktig funktion i arbetet med industrins utveckling.
– Temat för rapporten fångar centrala frågor och utmaningar för svensk industri. Industriavtalet är en hörnsten för lönebildningen i Sverige, med syftet att förstärka industrins konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens anställda, sade Per Hidesten och forsatte:
– Den samordnade lönebildningen bidrar till snabbare produktivitetsutveckling och starkare konkurrenskraft i ekonomin i stort. Det genererar stabilitet och långsiktighet.